Veranderen naar een nieuwe en grotere harde schijf brengt veel werk met zich mee. Niet alleen moeten al je bestanden gekopieerd worden, ook alle applicaties en zelfs je operating system dienen opnieuw geïnstalleerd te worden. EaseUS Partition Master biedt hier soelaas. 

STAP 1 / Installeren

De EaseUS Partition Master kan gevonden worden op http://www.partition-tool.com/. Hier kan je op de groene Free Download knop klikken. Een eenvoudig installatiebestand zal worden gedownload. Wanneer je na het installeren het programma start, zal een venster openen waarin de verschillende menu’s en al je harde schijven te zien zijn.

 

STAP 2 / Disk Clone Wizard starten

Het menu dat wij nodig hebben is het Wizard-menu. In de lijst die opent wanneer je op Wizard klikt, dien je op Clone disk wizard te klikken. Een nieuw venster met twee opties zal openen. Om een harde schijf te kopiëren, moet Copy disk aangevinkt worden, waarna je op Next kan klikken. Nu zitten we in de Disk Clone Wizard, waarin harde schijven naar believen gekopieerd kunnen worden.

 

STAP 3 / Bron en bestemming

Selecteer de harde schijf die je wilt kopiëren en klik op Next. De schijf zal automatisch gecontroleerd worden. Nadat dit proces is beëindigd kan je terug op Next klikken. Hierna kan je de harde schijf waarop de data moet komen selecteren. Hierbij dient er rekening worden gehouden dat de harde schijf groot genoeg is om alle data uit de bron te bevatten. Na nogmaals op Next te hebben geklikt, zal een waarschuwing verschijnen indien de bestemming niet volledig leeg is. Vink de optie Delete partitions on the destination hard disk aan en klik nogmaals op Next. Let op, dit zal ervoor zorgen dat alle data op de harde schijf verwijderd wordt. Indien je dit niet wenst, kan je teruggaan en een andere bestemming kiezen door op Back te klikken.

 

STAP 4 / Partities configureren

Nadat alle kopieeropties zijn ingesteld, kom je op een scherm terecht waarin alle partities van de bestemming te zien zijn. De grootte van deze partities kunnen worden aangepast door de groottebalk naar links of rechts te verslepen. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, kan je terug op Next klikken. Een scherm met informatie over de bestemmingsschijf verschijnt. Indien je tevreden bent met de instellingen, klik je op Finish. In de linkerkolom, onder Pending Operations, zal je het resultaat zien staan. Als dit correct is, kan je op Apply klikken en wordt je harde schijf gekopieerd.