Je merkt dat je harde schijf stilaan dichtslibt, maar je hebt eigenlijk geen idee welk programma daarvoor verantwoordelijk is en je weet evenmin welke bestanden het meeste schijfruimte afsnoepen. Dan wordt het lastig snel de nodige schijfruimte vrij te maken. MindGems Folder Size geeft je een heldere kijk op de zaken…

Allereerst geef je aan welke schijf(partitie) je wilt laten scannen. De tool gaat meteen aan de slag en terwijl de scan bezig is, krijg je al de eerste resultaten te zien. In het linkerpaneel worden stelselmatig alle submappen van de gescande schijf(partitie) getoond, met een aanduiding van hoeveel schijfruimte elke map inneemt (inclusief die van de onderliggende submappen). Standaard krijg je de grootte in megabyte te zien, maar via knopjes schakel je snel om naar byte, kilobyte, gigabyte of auto. Dit laatste is handig omdat de tool dan zelf de meest aangewezen instelling gebruikt, afhankelijk van de grootte. Het is ook mogelijk een specifieke (sub)map opnieuw te laten scannen, bijvoorbeeld omdat er zonet nieuwe inhoud is aan toegevoegd of uit verwijderd.

[download_file]

Klik je een submap aan, dan verschijnt de inhoud ervan in het rechterpaneel. Elk item krijgt hier eveneens een aanduiding van de ingenomen schijfruimte mee evenals een percentage dat aangeeft hoeveel schijfruimte elk item proportioneel inneemt tegenover de andere items in die map. Zowel in het linker- als in het rechterpaneel hoef je maar op 'Size' (of op 'Percent') te klikken om de items in een andere volgorde gepresenteerd te krijgen. Overigens zijn er ook nog een paar kant-en-klare filters beschikbaar om de item snel in de optimale volgorde te krijgen: 'Largest Files', 'Largest Folders' en 'Largest Files and Folders'. Andere filters zijn nog 'Oldest' en 'Newest', maar die blijken alleen beschikbaar te zijn in de betaalde Pro-versie. Dat laatste geldt trouwens ook voor nog een aantal andere opties en functies, zoals de mogelijkheid om verschillende locaties tegelijk te laten scannen, het instellen van eigen, meer complexe filters of het exporteren van de data naar andere formaten.

In een afzonderlijk paneel krijg je de mapinhoud ook nog eens visueel uitgetekend. Standaard is dat in de vorm van een taartdiagram, waarbij je ook afleest hoeveel schijfruimte elk item proportioneel inneemt. Andere visualisaties zijn eveneens mogelijk.

External links

Breng je schijfgebruik in kaart