Het is niet omdat we iets niet kunnen zien, dat het er niet is. De wereld om ons heen is vergeven van de straling. Binnenshuis vind je vooral veel wifistraling. Als alles goed is toch, anders zijn er manieren om je ontvangst te verbeteren. Luis Hernan, een doctoraatstudent uit Groot Brittannië bedacht een manier om die wifistraling te visualiseren.

Kirlian

Hij gebruikte een zogenaamd Kirlian-toestel. Zo’n toestel heeft een LED-scherm en kan de sterkte van een wifisignaal detecteren. De kleur van het scherm komt overeen met de sterkte van het signaal. In casu is een zwak signaal blauw en een sterk signaal rood. Vervolgens bewoog hij door de kamer met z’n toestel naar de camera gericht. Een foto met een erg lange sluitertijd absorbeerde al het licht, met als resultaat een visuele weergave van de sterkte van het wifisignaal op een bepaalde plaats.

OpenSource

Het Kirlian-toestel in kwestie is een uitvinding van Hernan. Hij maakte het voor zijn Digital Ethereal-project, waarmee hij de onzichtbare digitale wereld in beeld wilde brengen. Het toestel zelf is gebaseerd op een Arduino UNO-bord en een Arduino Wifi Shield. Arduino is OpenSource en de code van de maker is dat ook. De creatieve en technisch onderbouwde lezer kan met andere woorden zelf de handen uit de mouwen steken.

Smartphone

Wil je zelf aan de slag gaan maar zie je het niet zitten om een eigen stuk hardware in elkaar te boksen, dan kan dat ook. De aandachtige lezer heeft inmiddels ontdekt dat zijn smartphone de sterkte van een wifi-signaal kan detecteren en bovendien een LED-scherm heeft. De Kirlian Device Mobile-app verandert je scherm in een lamp waarvan de kleur wijzigt al naargelang de wifi-ontvangst. Met het nodige geduld kan je met de hulp van de app zelf wifi fotograferen.