Ruimtevaartorganisatie NASA roept de hulp in van gewone gebruikers zoals jij en ik in de zoektocht naar nieuwe asteroïden die langs onze aardbol scheren. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een gratis stukje software op je computer.

Asteroïden vormen een belangrijke bron van onderzoek voor wetenschappers. Enerzijds vormen ze een potentiële bedreiging in geval van een botsing met de aarde, anderzijds vormen ze ook een enorme opportuniteit voor de studie van ons universum, omdat ze kunnen worden gemijnd voor grondstoffen.

[download_file]

Het detecteren van nieuwe asteroïden gebeurt door het bestuderen van foto’s die worden gemaakt door telescopen, maar de hoeveelheid foto’s neemt voortdurend in omvang toe, waardoor het steeds moeilijker wordt voor wetenschappers om de taak te bolwerken. Daarom heeft NASA de crowdsourcingtool Asteroid Data Hunter ontwikkeld, waarbij elke amateurastronoom met een telescoop en computer kan bijdragen aan het onderzoek.

Asteroid Data Hunter draait op de meeste laptops en desktops, en beschikt over een eenvoudige interface die draait in je browser. De software maakt gebruik van een vernieuwd algoritme dat 15 procent meer asteroïden kan herkennen dan met de huidige methoden tot nu toe mogelijk was.

Je downloadt de Windows-versie van Asteroid Data Hunter onderaan dit artikel. Mac- en Linux-gebruikers kunnen op deze website terecht voor de respectievelijke versies, en ook de broncode is daar terug te vinden. Heb je geen telescoop, maar wil je de software wel eens aan het werk zien, dan kan je hier een set testbeelden downloaden. Een handleiding vind je hier terug.