Meestal verloopt de deïnstallatie van een programma zonder noemenswaardige problemen, maar af en toe zit je met een plakker die niet van vertrekken wil weten. Op zo’n momenten komt IoBit Uninstaller van pas. 

STAP 1 / Spierballen rollen

Open Iobit Uninstaller. Je krijgt een simpel en overzichtelijk scherm met twee of mogelijk ook drie tabs: Software, Werkbalken en Plug-ins, en Windows apps. Die laatste zie je alleen als je met Windows 8 werkt. Zoek het programma dat je zonder pardon wil elimineren en druk op de grote groene knop Verwijderen (of gewoon op eenzelfde knop in de lijst). IoBit zal je eerst vragen of je een herstelpunt wil maken. Ben je niet zeker van de gevolgen van je deïnstallatie dan is dit zeker een aanrader, hoewel het wel wat tijd in beslag zal nemen. Stribbelt de software tegen, dan is Geforceerd Verwijderen aan de orde. Nadat je een programma van je computer hebt gezwierd, blijft er soms nog een restmap over; ook die restanten pakt IoBit aan met de functie Krachtige Scan.

 

STAP 2 / Grote kuis houden

De heldere interface van IoBit Uninstaller geeft je de mogelijkheid om ongebruikte of onbetrouwbare software gemakkelijk te identificeren en af te voeren. Er is een filtermenu bij de tab Software waarmee je vlug nutteloze programma’s isoleert, via de optie “Weinig Gebruikt”. Verder is het ook interessant om de tab Werkbalken en Plug-ins te openen. IoBit klasseert dubieuze of hinderlijke software daar automatisch onder een map “Aanbevolen om te verwijderen.” Tot slot biedt IoBit ook een versnipperaar aan voor je bestanden, die je onder de instellingen kan terugvinden. Is er een file waarvan je echt 100 procent zeker van wil zijn dat het je niet meer zal achtervolgen, dan kan je deze door de IoBit versnipperaar halen.