Microsoft blijft behoorlijk hardleers als het om de ontwikkeling van hun Verkenner gaat. Nog altijd geen meervoudige panelen en geen tabbladen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er gratis alternatieven zijn die zulke handige extra’s – en vaak nog meer – aanbieden. XYplorer is precies zo’n tool.

XYPlorer vereist geen echte installatie, wat maakt dat je deze alternatieve verkenner – want dat is het – bijvoorbeeld ook vanaf een USB-stick kunt opstarten. Zodra je het programma opstart, springen al meteen twee belangrijke functies in het oog: het ‘dual pane’ opzet en de mogelijkheid om verschillende paden in afzonderlijke tabbladen weer te geven.

[download_file]

Dat zijn echter lang niet de enige extra’s die XYPlorer te bieden heeft.Zo is het bijvoorbeeld mogelijk je zoekopdracht tot de bestanden van een bepaald tabblad te beperken, waarbij je overigens de beschikking hebt tot heel wat extra zoekcriteria, zoals attributen, datum, grootte, tags, inhoud, enz. De ingebouwde zoekfunctie ondersteunt tevens Booleaanse operatoren en reguliere expressies. Handig is ook dat je je zoektermen gewoon in de adresbalk kunt intikken (waarbij je de locatie en je zoektermen door een vraagteken scheidt).

Er staan tevens kant-en-klare filters ter beschikking, handig wanneer je bijvoorbeeld snel alleen video-, audio- of officebestanden nodig hebt. Een ingebouwde mediabrowser laat je bovendien een snelle voorbeeldweergave toe van heel wat audio-, video- en fotobestanden (mee afhankelijk van de geïnstalleerde codecs).

Verder kun je de interface verregaand aanpassen, zoals het aanmaken van eigen toolbar-knoppen, en laat XYPlorer je toe met allerlei zelf in te stellen kleurenfilters te werken zodat bepaalde items sneller terug te vinden zijn.