Windows zelf voorziet in een soort vergrendelmechanisme om te vermijden dat anderen op je pc kunnen tokkelen wanneer je zelf een tijdje weg bent: even Windows-toets+L indrukken en klaar. USB Raptor doet eigenlijk niet zo heel veel meer, maar toegegeven, het James Bond-gehalte is veel hoger.

Zodra je USB Raptor hebt geïnstalleerd en opgestart, hoef je in feite maar aan te geven welke stick je als een soort van veiligheidstoken wilt laten fungeren.

[download_file]

Daarop plaatst de tool dan een speciaal bestand en wanneer je de stick vervolgens verwijdert, zal de computer automatisch worden ‘vergrendeld’. Tijdens deze fase controleert het programma zeer frequent of de stick-met-het-bestand wel aanwezig is. Pas wanneer je de juiste stick terugplaatst, zal USB Raptor het systeem weer netjes ontgrendelen.

We horen je al denken: wat als ik intussen de stick verlies? Precies om dat probleem op te vangen laat het programma je ook toe een ‘achterdeurtje’ in de vorm van een wachtwoord in te bouwen. Lukt het om een of andere reden niet om de pc met de stick vrij te krijgen, dan heb je altijd nog dat wachtwoord achter de hand.

Overigens biedt USB Raptor nog wel een aantal extra handigheden. Je kunt bijvoorbeeld een “grace period” instellen, zodat je na het verwijderen van de stick nog een paar seconden verder kunt werken voor alles op slot gaat. Je bepaalt tevens of er geluid moet zijn tijdens de afsluitfase en hoe het scherm er dan precies hoort uit te zien. Het is ook mogelijk de beveiliging nog wat aan te scherpen en niet alleen naar het bewuste bestand te laten speuren (op een willekeurige stick), maar effectief een specifieke stick te vereisen, op basis van het serienummer.  Verder ondersteunt het programma nog ‘network messaging’ om ook langs die weg een pc ontgrendeld te krijgen, mocht je dat willen.

External links

Vergrendel je pc met een usb-stick