Mobistar is momenteel alleen actief als mobiele provider, maar steekt zijn ambities om zich ook op de markt van vast internet en telefonie te begeven niet onder stoelen of banken. In afwachting daarvan heeft de operator Easy Internet@Home gelanceerd, een internetoplossing voor thuis die gebruikmaakt van Mobistars 4G-netwerk en geen installatie vereist.

Thuisinternet op 4G

4G kan de snelheid van wifi evenaren en met een landelijke dekking van meer dan 99 procent, is het niet slecht bekeken van Mobistar om daar gebruik van te maken voor een thuisproduct. Geen aansluiting via kabel of telefoonlijn, maar gewoon een router met een simkaart erin. Je stopt hem in het stopcontact en je bent vertrokken, er is verder geen installatie nodig.

Om in te tekenen op Easy Internet @Home moet je eerst via de website van Mobistar nagaan of de 4G-dekking bij jou thuis voldoet om een stabiele verbinding te garanderen. Krijg je ‘Uitstekend’ als resultaat, dan kan je de router met simkaart in huis halen. Je betaalt eenmalig 129 euro voor de router, of 29 euro wanneer je onmiddellijk een abonnement van één jaar afsluit. Dat kost je 15 euro per maand voor 15 GB. Zit je al sneller over die limiet heen, dan kan je gigabytes bijkopen of verder surfen aan een trage 256 kbps tot het einde van de maand. Je kan er desnoods zelfs voor opteren om een andere simkaart met mobiel internet in de router te stoppen, ook die zal werken.

ADSL-snelheid

De router is van de hand van Huawei (model B310s-22) en laat in theorie toe om tot 32 toestellen tegelijk draadloos te verbinden via wireless n. Ondersteuning voor de snellere ac-standaard ontbreekt, maar lijkt gezien het beperkte downloadvolume ook overbodig. In de doos worden twee wifi-antennes meegeleverd, die je indien nodig op de router kan schroeven om het draadloos signaal te versterken. Daarnaast is er ook een ethernetpoort voorzien om je computer of een ander toestel – bijvoorbeeld een switch of access point – via een kabel met het internet te verbinden. Er zit tevens een telefoonaansluiting op de router, maar die wordt voorlopig nog niet door Mobistar benut.

Onderaan de modem kleeft een sticker met het wachtwoord van het wifi-netwerk en de inloggegevens van de webinterface van de router. Daar kunnen gevorderde gebruikers terecht om netwerk- en beveiligingsinstellingen te configureren, maar je kan ook gebruik maken van de HiLink-app van Huawei op je smartphone. Die geeft toegang tot de belangrijkste instellingen, zoals het wijzigen van het wifi-wachtwoord, en geeft een overzicht van je totale verbruik. Zo kan je goed in de gaten houden hoe ver je nog van de 15 GB-limiet verwijderd bent.

Eenmaal met de router verbonden, deed ik enkele snelheidstests op onze redactie in Turnhout. Met een optimale ontvangst behaalde ik een gemiddelde downloadsnelheid van 20 Mbps. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de snelheden die je haalt via ADSL. Bovendien lag ook de uploadsnelheid rond de 20 Mbps. Van zodra ik mij naar een andere verdieping of een uithoek van ons kantoor begaf, ging de snelheid al snel naar beneden. Het bereik van de 4G-router zal in de meeste gevallen niet voldoende zijn om overal in huis van wifi te genieten, maar je kan het toestel natuurlijk erg eenvoudig verplaatsen wanneer dat nodig is, of een extra access point voorzien.

Voor wie?

Bovenstaande voor- en nadelen in beschouwing genomen, rest alleen nog de vraag voor wie deze oplossing van Mobistar interessant kan zijn? Dit is geen product voor wie veel streamt, downloadt of gamet, zoveel is wel duidelijk. Ook voor families waar elk gezinslid online gaat met één of meer toestellen, schiet Easy Internet @Home wellicht tekort. Ik kan me echter ook heel wat situaties voorstellen waarin deze 4G-router wel het overwegen waard is.

Omdat je alleen een stopcontact en 4G-dekking nodig hebt, kan je de router gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Bijvoorbeeld om internettoegang te hebben in je vakantiehuisje in de Ardennen (hoewel het netwerk van Mobistar daar momenteel nog tekort schiet) of op de camping aan zee. Daar zit vooral het potentieel voor Easy Internet @Home. Ook voor lichte gebruikers, zoals senioren, is het een voordelige oplossing die hun in staat stelt om wat te surfen en e-mailen, zonder veel geld kwijt te zijn aan de installatie van ADSL- of kabelinternet en een bijhorend abonnement.

Easy Internet @Home verdient zeker zijn plaats op de markt, maar je moet je als consument goed bewust zijn van je verwachtingen en behoeftes, alvorens je overweegt om dit product aan te schaffen.