Microsoft Hyperlapse is zowel op je desktop als mobiel te installeren. De installatie liep voor mij niet volledig van een leien dakje. Normaal gezien zou Hyperlapse ook op de Windows 7 draaien die op mijn vaste computer staat, maar dat feestje ging niet door. Ik heb me dan maar naar Windows 8 gewend, waarop ik Hyperlapse wel probleemloos plaatste.

STAP 1 / Starten

Surf als eerste stap naar http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/hyperlapseapps/. Vanuit deze webpagina kan je navigeren naar de juiste downloadsite voor het platform waarop jij Hyperlapse wil gebruiken, mobiel of op je pc. Eens je het programma geïnstalleerd en geopend hebt, zie je meteen waar je van start kan gaan. Twee grote knoppen getiteld New en Open, met kort bijschriftje zelfs, laten weinig ruimte voor verwarring. De reclame voor andere software van Microsoft moet je er wel bijnemen. Heb je een video klaarstaan om met Hyperlapse te bewerken, dan kies je voor New. Heb je je al geamuseerd met Hyperlapse, dan kan je via Open verder gaan met een project. Zoek en selecteer het videobestand dat je wil gebruiken, en je bent vertrokken.

 

STAP 2 / Afwerking

Het programma neemt je door de verschillende stappen alsof je een aankoop op een webshop doet, met de verschillende stappen duidelijk uitgelijnd bovenaan het venster. In het Import scherm geef je aan welk tijdsdeel van je video je wilt gebruiken, door een start- en eindpijl te plaatsen. Druk bovenaan op Next en je gaat naar de settings. Hier kan je onder andere instellen hoe snel je de video wil laten verlopen. Microsoft Hyperlapse is ontworpen met voornamelijk de GoPro in het achterhoofd, en ondersteunt voor deze video’s ook een geavanceerde “smoothing”-instelling die de beelden nog vloeiender maakt. Geen paniek, Hyperlapse kan met alle soorten video’s uit de voeten. In het Output-luik van Settings kan je kiezen waar en hoe je het bestand opslaat, welke resolutie je wil en welke framerate.

 

STAP 3 / Afwerking

Je hebt al je instellingen geconfigureerd? Dan is het tijd voor de finishing touch. Druk opnieuw op Next en het bestand wordt verwerkt en opgeslagen. Je komt uiteindelijk in het eindscherm terecht, waar je de gemanipuleerde video volledig kan afspelen en, als je niet helemaal tevreden bent met het resultaat, terug naar de settings kan springen. Opgelet: het programma plaatst automatisch een watermerk met de tekst “Microsoft Hyperlapse Pro” rechts onderaan op je beeld, iets dat je vooralsnog niet kan verwijderen. Heb je dit watermerk liever niet op je beeld, dan zal je de betalende versie moeten aanschaffen. Tevreden met je filmpje? Dan bevestig je finaal nog eens waar het bestand zal opgeslagen worden en ben je klaar!