Mac-gebruikers hebben altijd al hoog opgelopen met de gebruiksvriendelijke interface van hun toestel. Windows-gebruikers zijn daar doorgaans nuchterder in en vinden de taakbalk annex startmenu – Windows 8.x-versies even terzijde gelaten – ook wel werkbaar. Maar Winstep Nexus ziet het anders: die brengt een dock à la Mac naar jouw Windows-bureaublad.

Meteen nadat je de tool hebt opgestart verschijnt standaard bovenaan je scherm een ‘dock’: een smal paneel waarop een aantal snelkoppelingen staan. De pictogrammen zijn fraai geanimeerd en het dock trekt zich ook helemaal terug als je de muisaanwijzer er niet langer over houdt. Niet intrusief dus, zoals zo’n (veredelde) taakbalk hoort te zijn.

[download_file]

Standaard tref je hier onder meer een pictogram aan dat de temperatuur en het weer aangeeft (weliswaar in eerste instantie van New York, maar dat heb je snel aangepast naar een locatie in je buurt). Verder zie je hier nog een CPU-meter, een klok, een prullenmand en een snelkoppeling naar het Windows startmenu. Ook snelkoppelingen naar IE en desgevallend MS Outlook ontbreken niet.

De kracht van Winstep Nexus zit echter vooral in de flexibiliteit: je kunt het uitzicht en de functionaliteit namelijk verregaand aanpassen vanuit het instellingenmenu, waarvan overigens niet alle opties (even keurig) in het Nederlands zijn vertaald. Er is geen detail denkbaar of het laat zich aanpassen. Dat gaat van de kleur van het paneel, de transparantiegraad, de animaties over de positie van het paneel en de geluiden tot wat je precies allemaal in het dock wilt opgenomen zien. Je kunt namelijk ook eigen snelkoppelingen toevoegen, of aangeven dat ook de pictogrammen van actieve programma’s en die van het Windows systeemvak zichtbaar moeten zijn.

Kortom, Winstep Nexus is best wel een aardig alternatief voor of eventueel een aanvulling op de Windows taakbalk. Het paneel oogt in elk geval fraaier en zal met name Mac-gebruikers zich sneller “thuis” doen voelen. Er is trouwens een te betalen variant die nog wat meer mogelijkheden biedt.