Google rolt binnenkort een update uit voor Google Maps op Android, die het eenvoudiger maakt om een korte omweg te maken zonder de navigatie te verlaten, bijvoorbeeld om het dichtstbijzijnde tankstation te vinden.

Specifiek in het geval van tankstations kan je bovendien rechtstreeks in Google Maps de prijzen vergelijken, zodat je meteen weet waar je het goedkoopst kan tanken. Maar ook wanneer je honger krijgt tijdens een lange rit of op zoek bent naar een supermarkt, kan je op de app rekenen om je de weg te wijzen.

Met een druk op het vergrootglas in de rechterbovenhoek van het scherm tover je een dropdownmenu tevoorschijn met een handvol opties zoals tankstations, supermarkten, restaurants of koffiebarretjes. Kies wat je nodig hebt en Google Maps berekent voor jou de weg naar de locatie die het dichtst aansluit bij je huidige traject.

De functie is niet helemaal nieuw. Je kan al langer een (gesproken) zoekopdracht uitvoeren naar bijvoorbeeld het dichtsbijzijnde tankstation of restaurant. Dat kan ook nu nog steeds, maar met het dropdownmenu wordt het proces net iets eenvoudiger. Bovendien blijft Google Maps voortaan je eindbestemming behouden wanneer je een omweg maakt. Tot nu toe werd de navigatie afgebroken om een nieuwe route naar de tussenstop te berekenen en moest je nadien het adres van je einbestemming opnieuw ingeven.

Wanneer de update voor Google Maps precies zal worden uitgerold naar Androidapparaten is voorlopig niet duidelijk, alleen dat het ergens in de “komende weken” zal zijn. Of en wanneer de functie op iOS verschijnt is op dit moment eveneens onbekend.