Soluto noemt zichzelf 'anti-frustratiesofware'. Bedoeling is om je computer sneller te laten opstarten, je browser lichter te maken en als het even kan ook crashes te voorkomen. Het systeem draait volledig in de cloud en analyseert je computer aan de hand van zijn eigen database. Vervolgens gaat het mogelijke oplossingen voorstellen om je Windows wat sneller te laten draaien.

STAP 1 / Installeer Soluto

Ga naar www.soluto.com/boot-time en klik op de Cut your boot-knop en vervolgens op Sign up free. Je zal het formuliertje moeten invullen voor je door kan gaan. Soluto laat je ook, als je dat wilt, inloggen met je Windows- of Google-account. In het volgende venster kan je het programma zelf downloaden. Haal het bestand binnen en loop door de installatieprocedure: die is doodsimpel. Geef in het nieuwe venster nog aan waarvoor je Soluto gaat gebruiken. Meestal zal dat voor je eigen thuisnetwerk zijn.

 

STAP 2 / Even online gaan

Nu kan je Soluto aan het werk zien. Klik op het Soluto-icoon in je startbalk en je gaat naar je online account. Want ja, Soluto werkt alleen als je een internetverbinding hebt. Dat heeft veel te maken met de manier waarop de software werkt. Alles wat je gebruikt, wordt afgetoetst aan een database van andere gebruikers. Weet je niet of je een app moet houden? Kijk eens wat de andere mensen die Soluto installeerden met hetzelfde programma deden. Hoe meer gebruikers, hoe beter Soluto's online database bijleert. Daarmee wordt het vooral voor minder ervaren computergebruikers een handige tool om zonder al te veel risico's je computer te optimaliseren.

 

STAP 3 / Makkelijk je browser op orde stellen

Klik op je pc in Soluto en je staat oog in oog met het handigste computeroverzicht dat ik ooit al gezien heb. Elk onderdeel van je computer wordt netjes in een intuïtieve, makkelijk te begrijpen vormgeving gegoten. Bij Apps krijg je bijvoorbeeld in een oogopslag te zien welke programma's op je pc een update kunnen gebruiken. Klik bovenaan door naar Internet, en je krijgt een grafiek van je browser, je thuispagina en je zoekbalk. Is er eentje overgenomen door een advertentiepagina of een foute zoekmachine, dan pas je dat hier in enkele klikken aan. Hetzelfde kan trouwens ook met de add-ons op je browser. Klik de tabbladen onderaan open en je ziet meteen of een add-on veilig kan verwijderd worden, en wat andere gebruikers ermee deden.

 

STAP 4 / Hardware

Het mooiste voorbeeld van die intuïtieve vormgeving krijg je bij Hardware. Soluto geeft je een boel informatie die je ook in het configuratiescherm van Windows vindt, maar de dienst doet dat zo veel beter. Klik de onderdelen van je pc aan om temperatuur te zien, of om heel visueel een overzicht te krijgen van de hoeveelheid schijfruimte die er nog over is. Zelfs systemen als multimedia-apparaten, USB-poorten en andere hardware die je meestal in de krochten van je Apparaatbeheer moet zoeken, worden handig opgelijst, met de driverversie erbij, en de datum van je laatste update. Windows kan hier nog wat van leren.

 

STAP 5 / Opstarten

Om Soluto ook aan het werk te zetten voor je boottijd, moet je je computer even heropstarten. Soluto verzamelt nu informatie over de verschillende achtergrondprogramma's die mee met je pc opstarten en lijst ze op in Background Apps, in de online interface. Je krijgt een lijst van programma's die je uit de opstartprocedure kunt halen, die je misschien wilt houden en die je best laat zitten. Klik op eentje en je krijgt weer mooi informatie over de app in kwestie, en wat die voor je computer betekent. Zeker wie een vrij trage boot heeft, kan hier handig gebruik van maken, zeker omdat Soluto er vriendelijk bijzet hoeveel seconden je kan winnen met apps uit de opstartprocedure te halen. Zet deze dienst bij oma op de pc, en je moet waarschijnlijk minder vaak langskomen.