Privacy Eraser Pro is betaalde software, maar gelukkig voor ons is er ook een gratis versie. Tijdens de installatie van deze tool krijg je de keuze om twee opties toe te voegen aan het contextmenu van de Prullenbak. 'Secure Erase with Privacy Eraser' laat je best aangevinkt, zo kan je de inhoud van de Prullenbak ook veilig wissen.

De interface van Privacy Eraser kan best overweldigend zijn: een grote blok met een enorme Scan-knop in het midden, en wat draaiende cirkels. Voor we aan de slag gaan, klikken we traditiegetrouw eerst op de 'Settings'-knop bovenaan. Heb je tijdens de installatie de twee vinkjes laten staan, dan kan je ze hier onderaan weer verwijderen. Ik vink ook het eerste item aan: 'Load at Windows startup'. Ben je nogal serieus over je sporenwisserij, dan vink je ook 'Automatically clean at Windows startup' aan. In de linkerzijbalk zie je nog andere instellingsmogelijkheden, waaronder een planner ('Schedule'). Daarmee kan je instellen wanneer Privacy Eraser automatisch aan de slag moet gaan.

[download_file]

De grote Scan-knop lonkt opnieuw, maar eerst klik je aan de linkerkant op Windows. Hier kan je kiezen welke zaken Privacy Eraser allemaal moet wissen in Windows. Hier zou ik eerder sommige dingen afvinken dan extra dingen aanvinken, maar een blik op de lijst toont dat Privacy Eraser het serieus meent met je privacy. De Prullenbak, staat gek genoeg standaard niet aangevinkt. Dingen als 'Thumbnail cache', die de miniatuurweergaven van afbeeldingen en video’s op je computer opslaat zodat ze snel geladen kunnen worden, kan je gerust afvinken. Tenzij je natuurlijk stiekem dingen bekijkt waarvan je niet wil dat iemand weet dat je ze bekijkt. Behalve Windows kan je ook kiezen wat er gewist moet worden in je browsers en andere toepassingen. 'Autofill Form History' kan bijvoorbeeld een handige zijn.

Nu mag je op de 'Scan'-knop drukken. Privacy Eraser gaat op zoek naar alle bestanden waarvan je hebt aangegeven dat ze gewist mogen worden, maar het programma wist nog niets. Zodra de scan voltooid is, kan je de details in de lijst bekijken. Met de knop 'Quick Clean' rechtsboven kan je alles wissen, maar als je op het driehoekje ernaast klikt kan je ook kiezen voor andere opruimopties. Dezelfde die op het startscherm naast de grote Scan-knop staan, trouwens. Klik eerst nog eens op de link 'Security Options'. Om zeker te zijn dat niets nog teruggehaald kan worden, verander je best 'Normal file deletion' naar een van de andere opties.

Behalve zijn scanfunctie heeft Privacy Eraser nog een paar extra functies. Met 'File Shredder' kan je bijvoorbeeld individuele bestanden en mappen naar de verdoemenis helpen, door ze ernaar toe te slepen of toe te voegen via de knoppen 'Add files' en 'Add folder'. Er wordt niets gewist tot je op 'Start' drukt. Wil je een volledige schijf wissen, dan kan je terecht bij 'Drive Wiper'. Vink een of meerdere schijven aan, druk op 'Start' en kijk hoe alles, ook lege en verborgen clusters, gewist en overschreven wordt.