Softwareontwikkelaar Adobe lanceert een nieuwe app die heel wat van de beste functies van zijn fotobewerkingsprogramma Photoshop bijeenbrengt. Photoshop Mix is een gratis app voor iOS, een Androidtegenhanger is in de maak.

Gratis portie

Eerst even dit: op de iTunes webpagina vind je de app terug onder de naam “Adobe Photoshop Fix”, maar de Adobe website spreekt over “Adobe Photoshop Mix”. We volgen de benaming van die laatste.

Photoshop geeft professionele ontwerpers een hele rits functies in handen om beelden te manipuleren en is notoir om zijn ingewikkelde interface die veel beginners afschrikt. Ook amateurs en liefhebbers werken graag met het programma, maar gebruiken maar een klein aandeel van de eigenlijke mogelijkheden van de software. Om die reden zijn veel gebruikers er niet happig om om de volledige aankoopprijs van het programma te betalen en wenden ze zich vaak tot illegale downloads. Die vaak gebruikte functies die ook voor niet-professionele gebruikers aantrekkelijk zijn heeft Adobe nu in een app gegoten.

Photoshop Mix voorziet zijn gebruikers van instrumenten om foto’s aan te passen. Dat gaat van basisfuncties als het verwijderen van rode ogen of het bijsnijden van een foto naar meer geavanceerde mogelijkheden voor het verwijderen van objecten in het beeld of het manipuleren van een gezicht. Het is een grote portie van wat Adobe ook aanbiedt in de standaard toolbar van Photoshop, maar ook niet alles.

Rel

In Photoshop Mix zit één nieuwe feature bij die momenteel nog niet op de desktopversie terug te vinden is: een gezichtsherkenningstool waarmee je heel gemakkelijk gezichten aanpast door te schuiven met enkele sliders. Adobe zorgde vorige maand nog voor een kleine rel bij de voorstelling van die functie. Het demonstreerde de mogelijkheden door een foto van een vrouw bij te werken zodat ze lachte in plaats van serieus te kijken, een handeling die iets te veel  foute implicaties met zich meebracht.

Het gemak waarmee je gezichten kan photoshoppen met Photoshop Mix is als griezelig te klasseren. Gevraagd of er binnen het bedrijf veel is nagedacht over hoe de Photoshop instrumenten gebruikt kunnen worden, stelde Adobe dat het niet hun job is om te beslissen wat mensen wel en niet kunnen doen. “We vragen onze klanten om hun eigen beoordelingsvermogen te gebruiken wanneer ze beelden aanpassen die verband houden met dit type van issues.”

De app is beschikbaar op iPhone en iPad en gratis te downloaden. Je moet er wel een Adobe account voor aanmaken om het te gebruiken, maar ook dat is kosteloos.