De kans is groot dat ook jouw bureaublad behoorlijk is gevuld met snelkoppelingen naar allerlei programma’s, mappen en webpagina’s. Nu kun je vanuit het eigenschappenvenster wel een ander pictogram aan zo’n snelkoppeling koppelen, maar de keuze is beperkt. Met Seanau Icon Toolkit is het echter perfect mogelijk je eigen icoonontwerp te maken en dat aan zo’n snelkoppeling te hangen.

Start je Seanau Icon Toolkit op, dan krijg je in eerste instantie een leeg venster te zien. Logisch, want het is precies de bedoeling dat je binnen dit venster je eigen icoon ontwerpt. Nu kun je hiervoor wel vanaf nul beginnen, maar niemand houdt je tegen om van een bestaand ontwerp te beginnen. Je kunt hiervoor een bestaand ico-bestand openen of je downloadt er een uit de immense bibliotheek van www.iconarchive.com.

[download_file]

Om het icoon te bewerken (of te creëren) kun je van een aantal tools gebruik maken. Die vind je terug in het linkerpaneel. Daar zitten onder meer een lijn- en potloodtool bij, evenals een rechthoek- en ellipstool. Afhankelijk van je selectie krijg je bijkomende opties te zien in het paneel onderaan je ontwerp. In- en uitzoomen doe je via knoppen bovenaan.

Wat je lang niet altijd vindt in (gratis) pictogram-editors is de ondersteuning van lagen. Deze functie vind je dus wel terug in Seanau Icon Toolkit en dat maakt het meteen mogelijk verschillende plaatjes – van diverse grafische formaten – simultaan in één pictogramontwerp op te nemen. Je hoeft er alleen maar op te letten dat je telkens de juiste laag selecteert voor je verdere bewerkingen. Zo is het mogelijk om zo’n laag meer of minder transparant te maken, te schalen, om te draaien of te roteren. Uiteraard kun je ook de onderlinge volgorde van de lagen aanpassen. Met behulp van schuifknoppen optimaliseer je de kleurintensiteit- en schakeringen. Het Style-menu geeft je bovendien toegang tot een reeks kant-en-klare stijlen en effecten.

Na afloop hoef je dan maar je ontwerp naar een ico-bestand te exporteren, waarna je het meteen kunt gebruiken. Of je slaat je ontwerp (tijdelijk) op in het propriëtaire SITF-formaat, waarna je het altijd nog op een later moment verder kunt bewerken.

External links

Ontwerp je eigen pictogrammen