Je kunt op verschillende manieren mediabestanden (zoals audio, video en afbeeldingen) over je netwerk streamen, al dan niet met externe tools of extra hardware. Universal Media Server is niet zo bekend, ondanks het feit dat deze DLNA/UPnP-server een stevige flexibiliteit betoont.

Universal Media Server is een rasechte Java-applicatie. Niet iedereen is daar voorstander van – Java staat niet meteen bekend als de meest veilige omgeving – maar het heeft alvast wel het voordeel dat de server op diverse platformen (met Java RE) draait: Windows, Mac OS X en Linux. Er bestaan verschillende varianten van de tool, afhankelijk van de Java-versie die op je systeem draait (op ons testtoestel was dat Java 8.x).  

[download_file]

Meteen na de eigenlijke installatie (waarbij meteen ook extra componenten als FFmpeg, AviSynth en MediaInfo worden geïnstalleerd) krijg je de gelegenheid bepaalde opties vast te leggen, met name naar de audiocapaciteiten van je aangesloten versterker toe, naar de doorvoercapaciteit van je netwerk toe (draadloos, 100 Mb of 1 Gb) en in hoeverre je in de interface van Universal Media Server ook al meer geavanceerde opties wilt opgenomen zien. Opties die je naderhand, via de instellingen, allemaal wel nog kunt wijzigen.

Je kunt Universal Media Server op twee manieren ‘opstarten’: via het hoofdvenster van de desktop-applicatie en via de ingebouwde webserver. Deze laatste is (via een eigen poort) meteen ook bereikbaar vanaf andere toestellen in je netwerk – of bij uitbreiding vanaf het internet, mits de correcte poort-‘forwardings’ vanuit je router naar je server.

Zo’n webinterface is met name ook handig mocht je je mediabestanden willen bereiken vanaf een toestel dat niet UPnP/DLNA-compatibel is. De webinterface houdt overigens weinig meer in dan een soort bestandsbrowser waarmee je naar de gewenste mediabestanden kunt navigeren. Een ingebouwde speler laat je dan toe die media vanuit de webinterface te benaderen. Het is trouwens ook mogelijk langs die weg mediabestanden te downloaden om die vervolgens lokaal af te spelen.

Handig is nog dat Universal Media Server in een bookmarklet voorziet, zodat je media van de huidige webpagina kunt doorsturen naar de UPnP-compatibele renderer die je aan je Universal Media Server hebt gekoppeld.

In het hoofdvenster van UPnP krijg je in eerste instantie de UPnP/DLNA-renderers opgelijst die Universal Media Server binnen je netwerk heeft gedetecteerd. De server herkent blijkbaar heel wat uiteenlopende apparaten, maar desnoods kun je door het eigenhandig toevoegen of bewerken van een configuratiebestand ook ‘onbekende’ renderers toevoegen. Deze klus is echter wel voorbehouden aan meer gevorderde gebruikers die de achterliggende protocollen en dergelijke toch wat onder de knie hebben.

De server kan ook met heel wat transcoders overweg zodat je niet teveel zorgen hoeft te maken over het aangeboden formaat van je mediabestanden. Deze transcoders kun je verder nog bijspijkeren, maar ook dat klusje is vooral toch bedoeld voor de wat gevorderde gebruikers.

Je bepaalt ook zelf welke mediamappen je via Universal Media Server ter beschikking stelt. Tot slot biedt Universal Media Server ook nog enkele plug-ins aan die zich netjes horen te integreren in de server. Standaard zijn een viertal plug-ins beschikbaar: Channels, GMusic, MovieInfo en GrooveShark. Jammer genoeg blijken niet alle (externe) plug-ins (betrouwbaar) te functioneren en is het aanbod van plug-ins veeleer beperkt of verouderd. 

External links

Stream je media over je netwerk