Verzekeraar van mobiele apparatuur SquareTrade heeft een gapende lacune opgevuld in het reviewen van smartphones: ze onderwierpen de vlaggenschepen van Samsung en Apple aan extreme omstandigheden. Reviews gaan maar zo ver: we testen de prestaties, het alledaagse gebruik, batterijvermogen, schermkwaliteit,… Maar we gooien een toestel nooit op de grond. We gooien ze ook nooit de oven in, en er is geen sprake van een smartphone ‘per ongeluk’ in een met water gevuld teiltje te laten vallen.

Bendgate: dood en begraven?

SquareTrade Labs, het labo van de verzekeraar van mobiele apparatuur, voelde zich niet gebonden aan enige terughoudendheid en deed al die dingen wel. De resultaten zijn uiteenlopend, maar niet geheel onverwacht. Zo bleek ten eerste dat Apple het Bendgateprobleem heeft opgelost. De nieuwe iPhone 6s Plus buigt nu wanneer er een druk van 81,6 kilo op uitgeoefend wordt. Een verbetering van 60 procent ten opzichte van zijn voorganger.

De iPhone 6s deed het ook niet slecht met 77,1 kilo. Grote tegenstander in de tests Samsung Galaxy Note 5 deed het gelijkaardig met eveneens 77,1 kilo drukbestendigheid. Het gebruikte aluminium, denieuwe 7000-reeks, heeft hier alles mee te maken. Het metaal wordt ook gebruikt voor de ruimtevaart en zorgt voor de sterkste smartphones die je momenteel kan vinden.

Kennismaking met de aarde

Het nieuwe aluminium verhinderd echter niet dat je scherm nog steeds om zeep is indien het met het scherm eerst op de grond valt. Alle drie de toestellen konden dan de vuilbak in. Wel overleefden de drie modellen allen een val op de hoekranden. Tien keer werden ze in een speciale opstelling voorgesteld aan de harde grond, met enkel wat cosmetische schade aan de randen. Een hoekval is niet langer fataal.

Daarnaast ging SquareTrade Labs na welk toestel het best extreme omstandigheden kan verteren. De toestellen werden eerst in een oven gestoken en daarna in een omgeving waar het -17° celsius vroor. Zowel in de oven als in de diepvries kwam de Note 5 boven als winnaar. Hij hield het ruim twee uur vol in de diepvries, terwijl de iPhone 6s Plus het na een uur begaf, en de 6s reeds na een half uur.

Waterdicht

Ten slotte werden alle modellen in water gedumpt. Alle drie overleefden ze het, al leen de toestellen van Apple een tijdje last te hebben van verminderd geluid. De Note 5 had hier geen last van. De resultaten voor de iPhones komen toch eerder verrassend uit: vele gebruikers hebben namelijk het gevoel dat generatie 6 de meest watergevoelige iPhones ooit bevat.

iFixit onderzocht of dit ook voor de 6s-toestellen gold, en ontdekte bij het uit elkaar vijzen een nieuwe soort siliconenlaag. Deze leek ervoor te zorgen dat iPhones nu (bijna) waterdicht zijn. Bij een watertest, waarbij de toestellen een uur in een teil water werden gelegd, leken de iPhones geen echte hinder te ondervinden. Zelfs de camera ondervond geen enkele waterschade.

Het is echter nog niet duidelijk of dit voor de 6s-toestellen standaard zal worden, of dat het om een test gaat voor de volgende generatie. Techradar maakt gewag van een patent dat pas in maart werd aangevraagd door Apple voor de nieuwe siliconenlaag. Het is mogelijk dat het dan nog te vroeg is voor een volledige implentatie in de huidige generatie.

Conclusie

Uiteindelijk blijkt uit de tests dat onhandige mensen best de iPhone 6s kunnen kopen. Ten minste, als zij het risico willen lopen op een duur ongeval. De echte onhandigen onder ons, kijken misschien toch beter naar een goedkoper toestel. Aangezien geen enkel toestel écht onverwoestbaar is, ondanks de vele verbeteringen die gemaakt zijn, is dat misschien wel de veilige keuze.