Het gebeurt wel eens dat bepaalde programma’s blijven hangen en geen enkele knop meer reageert op je muisklik, dus ook niet om het te stoppen. Via Windows Taakbeheer kun je eventueel wel het programma of het proces beëindigen, maar dat is niet altijd zo evident. SuperF4 maakt het een stuk makkelijker om een bepaalde toepassing zonder pardon af te sluiten.

STAP 1 / Downloaden en installeren

Via de website https://github.com/stefansundin/superf4/releases kan je de laatste versie van SuperF4 in een handomdraai downloaden. Wanneer je het installeert krijg je eerst de keuze om het in het Engels, Spaans of Galicisch te lanceren. Kies de taal waarmee je het beste uit de voeten kan, en vervolgens vraagt SuperF4 welke componenten je verder nog wil installeren. Je hebt de mogelijkheid om het programma automatisch samen met Windows te laten opstarten. Deze optie kan je later nog aanpassen in het instellingenmenu.

 

STAP 2 / Optioneel: TimerCheck instellen

Sommige programma’s laten het niet toe dat andere toepassingen toetsaanslagen detecteren. Vaak is dat om te voorkomen dat keyloggers actief kunnen zijn. Wil je toch SuperF4 gebruiken, dan kan je TimerCheck activeren om dat te omzeilen. Hiervoor klik je het icoontje aan rechts onderaan op de startbalk, en selecteer je Open settings. In het document moet je dan de waarde achter TimerCheck= aanpassen naar “1” (standaard is dat nul) en opslaan. Je kan het bestand ook oproepen door de SuperF4 map te openen en op SuperF4.ini te klikken.

 

STAP 3 / Ctrl+Alt+F4

Je bent nu klaar om SuperF4 te gebruiken. Word je geconfronteerd met een tegendraads venster, dan kan je dat vlug beëindigen door de combinatie Ctrl+Alt+F4 te gebruiken. Het programmavenster dat op dat moment op de voorgrond staat wordt dan onmiddellijk afgesloten. Houd er wel rekening mee dat je geen gelegenheid meer krijgt om eerst nog onbewaarde inhoud binnen dat programma veilig te stellen. Pro-tip: verdwijnt je startbalk per vergissing door een iets te enthousiast gebruik van SuperF4, dan kan je deze opnieuw oproepen door in Windows Taakbeheer Nieuwe taak te openen en “explorer.exe” in te voeren.

 

STAP 4 / Windows+F4

SuperF4 biedt tevens een alternatieve manier om lopende programma’s met een muisklik te termineren. Gebruik de Windows-toets samen met F4 en het pijltje van je muis verandert toepasselijk in een doodshoofd. Je kan deze modus ook activeren door op het startbalk-icoontje te klikken en xkill te selecteren. Het volgende venster waar je nu op klikt zal onmiddellijk afgesloten worden. Bedenk je je toch, dan hoef je enkel een rechtermuisklik uit te voeren om je vertrouwde pijltje terug te krijgen.