Splat is een acroniem voor Simple Program Launching And Termination, wat inhoudt dat je met deze tool profielen kunt creëren die ervoor zorgen dat bepaalde toepassingen, services, documenten, websites, … na elkaar worden geopend en desgewenst ook worden afgesloten. Dat lijkt misschien wat vreemd, maar er zijn best wel nuttige scenario’s voor te bedenken.

Splat – bij voorkeur uit te voeren als administrator – kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je specifieke applicaties in volgorde wil laten opstarten meteen nadat Windows is opgestart. Je kunt tussen elke applicatie ook een bepaalde vertraging voorzien en wel op twee manieren. Ofwel geef je de wachttijd in aantal seconden aan, ofwel in de vorm van een CPU-percentage. Bij dit laatste gaat Splat pas over tot de uitvoering van de volgende applicatie in de lijst wanneer de processor-activiteit onder het ingestelde percentage duikt.

[download_file]

Splat kan ook nuttig zijn voor gamers: je start het ene profiel op voor het gamen (waarbij ongewenste processen en services automatisch worden afgesloten) en start het andere op meteen na het gamen (zodat afgesloten processen en services weer worden opgestart). De tool kan verder ook zijn diensten bewijzen wanneer je wel vaker dezelfde reeks programma’s opstart, zoals een IDE en debugger of een tekstverwerker en een fototool.

Splat laat je bovendien toe aan elk profiel een verschillende sneltoets te koppelen, wat het makkelijk maakt op elk moment het gewenste profiel op te starten. Overigens kun je zo’n profiel ook altijd activeren vanuit het programmavenster of vanuit het pictogram in het Windows systeemvak. Houd er wel rekening mee dat je Splat als administrator moet opstarten wanneer je services wil opstarten of stopzetten.