Google Maps is voor velen tegenwoordig de bron bij uitstek om routes uit te stippelen of je reistijd in te schatten. Vanaf nu kan je er ook de dienstregeling van de NMBS mee raadplegen.

Google Maps biedt al langer de mogelijkheid om reiswegen via het openbaar vervoer te bepalen, maar de dienstregeling van de Belgische spoorwegen was daar nog niet in opgenomen. Tot voor kort tenminste, want de NMBS heeft aangekondigd dat alle treintrajecten sinds kort zijn opgenomen in de dienst.

Wanneer je voortan via de website of applicatie van Google Maps een traject plant met het openbaar vervoer, vind je ook de dienstregelingen en reiswegen van de NMBS terug in de zoekresultaten. “Google Maps vormt de ideale aanvulling op onze website en onze mobiele apps waar je alle informatie in real time vindt (vertragingen, afschaffingen, storingen op het net…)”, klinkt het bij de NMBS.

Daarnaast maakt het treinbedrijf ook nog bekend dat het zijn dataflow ter beschikking stelt aan alle softwareontwikkelaars die de gegevens van de dienstregeling wensen te gebruiken voor hun eigen applicaties. Het gaat daarmee in op de vraag van minster van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) om de informatie als open data aan te bieden. Om toegang te krijgen tot die data, dien je wel eenofficiële aanvraag in te dienen.