Een mens verzamelt wel wat. Niet alleen in zijn huis maar net zo goed op zijn harde schijf. Je downloadt bestanden, je bewaart oude documenten of tijdelijke bestanden blijken uiteindelijk niet zo tijdelijk te zijn. En dan komt er een moment dat je aan een opruimronde toe bent, wegens krap bij schijfruimte. GetFolderSize helpt je de grootste schijfvreters snel aan te wijzen.

In eerste instantie bezorgt GetFolderSize je een beknopt overzicht van het schijfgebruik van alle gedetecteerde schijven: de totale opslagruimte, de gebruikte en de resterende ruimte. Wil je meer details over een specifieke schijf dan moet je die eerst laten scannen. Dit scanproces neemt wel behoorlijk wat tijd in beslag – overigens meer dan we in vergelijkbare tools hebben aangetroffen.

[download_file]

Na afloop van deze scanronde krijg je dan wel een handige boomdiagram terug waarin alle (hoofd)mappen staan opgelijst, standaard in volgorde van dalende grootte. Open je een van deze mappen dan krijg je een overzicht van de bijhorende submappen, eveneens in dalende grootte gesorteerd. Er zijn echter nog een aantal andere criteria waarop je de items kunt laten sorteren, zoals de naam, tijd van creatie of wijziging, eigenaarschap, aantal bestanden of submappen, enz. Klik je een van de mappen of bestanden met de rechtermuisknop aan dan krijg je het standaard contextmenu van de Verkenner te zien.

Het is echter ook mogelijk diverse filters op map- en bestandsniveau in te stellen. Je kunt bepaalde mappen of bestanden bijvoorbeeld op basis van jokertekens in- of uitsluiten maar het is ook mogelijk naar specifieke tekens in de naam te zoeken.