Er bestaan vele duizenden internetradio’s maar het is niet altijd evident een radiostation te vinden dat beantwoordt aan de smaak van het moment. Radiola maakt dat alvast een heel stuk makkelijker, gezien het programma vele tientallen stations al vooraf heeft gecategoriseerd. Eigen stations toevoegen kan gelukkig ook.

Wie online op zoek gaat naar Radiola, wordt vooral getrakteerd op oude radio’s van vroeger. Het merk werd geleidelijk aan een submerk van Philips, om daarna volledig te verdwijnen. Het is dus niet zo vreemd dat de ontwikkelaar van deze software voor deze naam heeft gekozen.

[download_file]

Radiola kan je installeren op je computer, of je downloadt de draagbare versie die je gewoon opstart. Kies welke je wil, maar voor dit artikel gaan we Radiola installeren. Tijdens de installatie plaatst Radiola automatisch een vinkje naast ‘Autorun on Windows startup’. Aan jou om dat te kiezen, maar ik kies liever wanneer Radiola telkens moet opstarten. Vink na de installatie ‘Launch Radiola’ aan om te starten.

Meteen na de opstart verschijnen reeds de diverse muziekcategorieën. Wij telden er een twaalftal: Chillout, Classic, DemoScene, Digitally Imported, DubStep, Jazz, Latin, Reggae, Regional, Rock, Soma en Trance. Een specifiek station binnen een van deze categorieën beluisteren is niet moeilijker dan het te selecteren en de Play-knop in te drukken. De tool verbindt zich met de stream-URL (die overigens ook zichtbaar is) en even later kan je naar de gevraagde muziek luisteren. Een pop-up venster toont je telkens ook de naam van het muzieknummer dat eerstvolgend zal worden afgespeeld.

Heel handig is nog de Rec-knop: je hoeft die maar in te drukken en het actuele nummer wordt automatisch in mp3-formaat opgeslagen, netjes getagd – voor zover de metadata beschikbaar zijn. De standaard opslaglocatie is de muziekmap van de actuele Windows-gebruiker. Verder kan je nog de stream-URL evenals de naam van de aangeboden stations aanpassen en is het mogelijk om bestaande stations te verwijderen en andere stations zelf toe te voegen.

Allemaal vrij basaal dus, maar voor wie niet meer wil dan snel op een aantal leuke stations te kunnen afstemmen en sporadisch een tof nummer te kunnen opnemen, voldoet Radiola prima. Het programma is zo eenvoudig, dat iedereen ermee aan de slag kan. Het enige wat het wel mist, zijn lokale radiostations van bij ons. Gelukkig hebben we daar ook een gemakkelijke oplossing voor:www.belgie.fm. Hier kan je de meeste Belgische online radiozenders terugvinden, met één klik op de knop.