Ocenaudio is een van oorsprong Braziliaans pakket dat al enkele jaren bestaat en zowel voor Mac, Windows als Linux beschikbaar is. Je opent bestanden door ze gewoon in het programma te draggen en droppen, Ocenaudio ondersteunt daarvoor ongeveer alle mogelijke formaten onder de zon: MP3, AAC, FLAC en OGG, maar ook exotischer spul als ADPCM, CAF, VOC en DTS. Volgens de makers springt het programma ook erg zuinig om met het geheugen en de resources van je pc. Zelfs over geluidsfragmenten die uren duren hoeft Ocenaudio bij het bewerken niet lang na te denken.

[download_file]

De geluidsbestanden kan je bekijken als een golf (“Waveform view”) of als spectogram of als beide tegelijk. Daarna is het simpelweg een kwestie van het stukje aan te duiden dat je wil bewerken en de gewenste bewerking uit het menu te kiezen. Fade in of fade outs toevoegen, de gain aanpassen, highpass of lowpass filters op je bestanden loslaten, het geluid compresseren, door een noise gate halen,…het is allemaal in een handomdraai geregeld.

Ook effecten als flanger, delay en chorus kan je perfect toevoegen. Voor al die effecten zijn er dan natuurlijk ook nog eens legio instelmogelijkheden en je kan ze zelfs meteen, in real time, previewen voor je de bewerking echt uitvoert. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan ook VST-effecten gebruiken, want de VST-plugins worden door Ocenaudio ondersteund. Leuk is daarnaast ook het feit dat je meerdere stukjes uit je geluidsgolf tegelijk kan bewerken, wat weer een beetje tijd bespaart.

Ocenaudio is niet zo gigantisch uitgebreid als bijvoorbeeld Audacity, maar heeft toch meer dan voldoende snufjes aan boord om voor een groot deel van de amateur-audiobewerkers zijn nut te bewijzen.