Wie een beetje op zijn privacy gesteld is, of gegevens heeft die hij liever niet met Google of Dropbox deelt, kan zijn data nog encrypteren voor hij ze online gooit. Safebox doet dat op een snelle en bijzonder simpele manier. Je zet het programma'tje op je synchronisatiemap en het beveiligt al je bestanden voordat ze naar de cloud worden verzonden. 

STAP 1 / Cloudkastjes

Safebox werkt samen met je synchronisatiemap, de folder op je pc die je rechtstreeks deelt met je cloudplatform. Wie al Dropbox gebruikt, weet waarschijnlijk wel hoe dat eruit ziet. Je zet een map op je computer, bijvoorbeeld ergens op je bureaublad of in Mijn Documenten, en alles wat in die map terecht komt, wordt in dezelfde map online gekopieerd. Ze worden bovendien synchroon gehouden: schrijf je een paar zinnen extra in het Word-document op het bureaublad, dan wordt ook de online versie van je tekst bijgewerkt.

 

STAP 2 / Hoe beveilig je de wolken?

Je vindt het gratis Safebox op http://safeboxapp.com. Klik door naar Download, bovenaan en je zal meteen merken dat er zowel een versie voor Mac is, als eentje voor Windows. Voor deze workshop haal ik de Windows-versie binnen, maar Mac werkt volgens hetzelfde principe. De installatie is alvast standaard. Haal het .exe-bestand binnen, voer het uit en kies je de plek waar je het programma wilt installeren.

 

STAP 3 / Alles synchroon en geëncrypteerd

Start Safebox op en stuur het programma naar je synchronisatiemap.  Voor Dropbox is dat alvast gemakkelijk, geef gewoon aan waar je Dropbox-map staat. Belangrijk is hier dat die map al moet bestaan. Zorg er dus voor dat je eerst Dropbox of Google Drive configureert, voor je aan Safebox begint.In het volgende venster kies je in het uitklapmenu nog om welke dienst het gaat: Dropbox, Google Drive of InSync. Kies nog een stevig paswoord en je bent vertrokken. Elk bestand dat je nu in je map gooit, wordt eerst vergrendeld voordat het online komt. Iemand die op je cloudmap terecht komt, zal dus het wachtwoord moeten weten om deze bestanden te openen.

 

STAP 4 / En voor Google

Je hebt in dit stuk al enkele keren gelezen over 'synchroniseren met Google Drive', maar de meeste gebruikers blijven puur online met Googles diensten. Voor Safebox werkt dat niet. En dat is spijtig, want gezien Googles reputatie voor neuzen in andermans documenten, kan een beetje encryptie hier zeker geen kwaad. Om dat aan de praat te krijgen, heb je de desktopversie van Google Drive nodig, die je vindt op www.google.com/drive/download. Installeer de tool, en je krijgt voor Google je eigen synchronisatiemap. Hier kan je vervolgens Safebox op zetten, zodat je bestanden netjes vergrendeld de cloud worden ingestuurd.