Je zou ervan versteld staan hoeveel repetitieve taken je op je pc uitvoert. Alles bij elkaar kruipt daar best wel tijd in op een dag. TinyTask is een uiterst bescheiden tooltje waarmee je zowat alle muisbewegingen en toetsaanslagen kunt opnemen om die op een later tijdstip met één muisklik netjes weer uit te voeren. Een uitgeklede macrorecorder dus.

TinyTask is erg compact, zowel wat de download betreft (33 kB) als naar het programmavenster toe (zo’n 5×2 cm). De makers gebruiken het naar eigen zeggen om de opnamefunctie van hun omvangrijker suite (vTask Studio) uit te testen. Het venstertje bevat een zestal knopjes. Een ervan is een blauwe opnameknop. Zodra je die indrukt (of via een zelf in te stellen sneltoetscombinatie) worden alle muisbewegingen, -klikken en toetsaanslagen opgenomen, tot je weer dezelfde (snel)toets indrukt.

[download_file]

Zo’n opgenomen sequentie kun je meteen weer laten uitvoeren (ter test) en het heeft wel iets vreemds als je al je bewegingen en klikken op het scherm mooi herhaald ziet. Wil je de sequentie voor hergebruik bewaren, dan kan dat ook. Standaard gebeurt dat in een eigen bestandsformaat (.rec), waarna je dat bestand via een ander knopje in TinyTask kunt inladen en weer uitvoeren. TinyTask kan zo’n sequentie echter ook volautomatisch compileren, met als resultaat een zelfstandig uit te voeren exe-bestand.

We zien best wel wat gebruiksmogelijkheden voor deze tool, maar tegelijk is het programma minder ‘slim’ dan je wel zou hopen. Immers, de tool registreert muispaden en –coördinaten en wanneer bij het afspelen van zo’n sequentie bijvoorbeeld de schermopbouw is gewijzigd ten overstaan van de beginsituatie (je hebt bijvoorbeeld de volgorde van de items in het startmenu veranderd), dan zal TinyTask domweg op de ‘verkeerde’ plaatsen klikken.

TinyTask is duidelijk geen krachtige macrorecorder, maar voor eenvoudige repetitieve taken kan het tooltje je toch wel dienstig zijn.

External links

Leg je muisbewegingen en toetsaanslagen vast