Unmark verandert je bladwijzers in een to-do-lijstje. De bedoeling is ervoor te zorgen dat je niet gewoon een gigantische hoeveelheid bladwijzers verzamelt, maar dat je er ook iets mee doet. De dienst is gratis, zolang je niet meer dan tien bladwijzers per dag, en vijftig in totaal wilt gebruiken. Een ongelimiteerde account kost je 12 dollar per jaar.

Ik ga naar https://unmark.it en maak een account aan. Het bijzonder sobere formulier vereist je mailadres, en twee keer een wachtwoord. Om nu nieuwe bladwijzers te maken, kan je de 'bookmarklet' gebruiken. Dat is een extensie voor Safari, Chrome en Firefox die je naar je bladwijzerbalk sleept om websites meteen aan Unmark toe te voegen. Klik erop en je krijgt een vrij simpel venster dat je elke bladwijzer laat labelen in categorieen: 'Read', 'Watch', 'Listen', 'Buy', 'Eat&Drink' en 'Do'. Eens het label gekozen is, klik ik op 'Update & Close', en klaar.

Het leuke van die labels, is dat je zo een lijstje krijgt voor dode momenten. Zin om een filmpje te bekijken? Klik in Unmark op het label 'Watch' en je krijgt de keuze uit video's die je de voorbije weken zijn opgevallen, maar waar je toen geen tijd voor had. Een druilerige zondagochtend? Tijd om die lange artikels in 'Read' boven te halen en eindelijk door te nemen. Een zonnige vrije dag? Met wat geluk heb je in 'Do' enkele leuke activiteiten opgeslagen.

Download de browserextensie Unmark voor Chrome of Firefox.