Wanneer je via de herstelfunctie in Windows 8.1 terugkeert naar een eerder image, verlies je al je geïnstalleerde programma's. RecImg Manager wil dat vermijden.

In Windows 8 werden twee nieuwe herstelfuncties geïntroduceerd, die beide vanuit de Charms-balk bereikbaar zijn: enerzijds een functie om Windows in één keer weer naar de fabrieksinstellingen terug te zetten (waarbij je databestanden onherroepelijk verloren gaan), anderzijds een functie om naar een eerder gemaakt image (snapshot) terug te keren, mét behoud van je data. RecImg Manager maakt deze laatste functie echter een heel stuk gebruiksvriendelijker.

Wanneer je de ingebouwde herstelfunctie van Windows 8(.1) aanspreekt om met gegevensbehoud terug te keren naar een intacte Windows-installatie, dan verlies je automatisch alle desktoptoepassingen die je op dat toestel  had gezet. De reden valt niet ver te zoeken: deze ingebouwde herstelfunctie grijpt terug naar een image dat Windows zelf op je schijf heeft gezet, meteen na de installatie. Nu is het wel met complexe opdrachtregelcommando’s mogelijk zelf een nieuw image te creëren en er bovendien voor te zorgen dat Windows bij het aanroepen van die herstelfunctie naar dat nieuwe image teruggrijpt, maar RecImg Manager maakt dat proces veel makkelijker.

[download_file]

Bij het opstarten van de tool komen er twee knoppen beschikbaar: 'Backup' en 'Restore'.  De Backup-knop laat je toe op elk moment een nieuwe systeemkopie te maken. Dat kan naar een aangesloten harde schijf (intern of extern) maar bijvoorbeeld ook naar een gedeelde netwerkmap. Houd er wel rekening mee  dat zo’n image makkelijk 20 of meer GB groot kan worden, afhankelijk van hoeveel  applicaties je inmiddels hebt geïnstalleerd.

Komt ooit de tijd dat je Windows onwerkbaar traag wordt of dat je systeem instabiel wordt, dan hoef je maar de 'Restore'-knop aan te spreken en naar het gewenste snapshot te verwijzen. Als het goed is, wordt je gecorrumpeerde Windows dan netjes vervangen door de versie  van het snapshot. Vergeet echter niet dat alle eventuele (desktop)applicaties die na dat snapshot werden geïnstalleerd, zullen worden verwijderd. Je databestanden blijven echter ongemoeid – wat niet wegneemt dat een veiligheidskopie toch aangewezen blijft.  Je weet immers nooit…