Moet je vaak de computer van naasten gaan repareren, dan weet je misschien dat naast een voorliefde voor gratis toolbars, een slecht ingestelde firewall een van de grootste redenen van computerproblemen is. Te laks, en het gespuis komt zo je pc binnen, de streng, en de gebruikers gaan zonder nadenken de OK-knop induwen, telkens hen iets gevraagd wordt. Met het gratis tooltje Windows Firewall Control vind je de gulden middenweg een pak makkelijker. Zo kan je de beveiliging ook in minder capabele handen laten.

Eens geïnstalleerd, nestelt Firewall Control zich in je systeemvak. Daar vindt je hem alvast een pak makkelijker dan in de diepe krochten van je configuratiescherm, waar je standaard firewall meestal vertoeft.

[download_file]

Open Windows Firewall Control en in het ‘Profiles’ tabblad zie je dat er een viertal standaard modi zijn voor je firewall. ‘High Filtering’ blokkeert zowat alles, terwijl ‘Medium filtering’ rekening houdt met de regels die je voor programma’s opstelt. Buitengaande verbindingen moeten in de pas lopen, en alleen programma’s die je op voorhand toestemming hebt gegeven, mogen met het internet verbinden. ‘Low Filtering’ is dan de laksere versie, die buitengaande verbindingen toelaat, zelfs als ze niet aan jouw regels beantwoorden en programma’s worden alleen tegengehouden als je ze specifiek blokkeert. ‘No filtering’ is voor die momenten dat je een beetje gek wilt doen en de firewall wilt uitschakelen.

Leuk aan die profielen is dat je vrij snel kan wisselen. Vink je het vakje onderaan aan, dan wissel je zelfs automatisch na een paar minuten. Deze is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een programma wilt installeren dat allerlei extra software moet downloaden en daarna snel terug wilt gaan naar strengere instellingen. De regels waarvan sprake in de verschillende filterprofielen, maak je trouwens aan in het tabblad ‘Rules’, waar je zelf aangeeft wat er allemaal met uitgaande of binnenkomende pakketjes moet gebeuren.

Bij ‘Opties’ vind je de boeiendste functies van Firewall Control. Ik ben bijvoorbeeld wel fan van de ‘Shell integration’. Die zet Firewall Control in je rechtsklikmenu, waardoor je een programma met een klik kunt blokkeren, of net toelating geven tot het internet. Hier vind je ook een vakje dat je veilig laat opstarten in High Filtering modus bij een crash, kwestie van virussen en ander ongedierte te snel af te zijn. Met ‘Secure Rules’ wis je dan weer automatisch alle firewallregels die door andere programma’s worden opgesteld, zodat je zelf de controle houdt.