Moet je vaak de computer van naasten gaan repareren, dan weet je misschien dat naast een voorliefde voor gratis toolbars, een slecht ingestelde firewall een van de grootste redenen van computerproblemen is. Te laks, en het gespuis komt zo je pc binnen, de streng, en de gebruikers gaan zonder nadenken de OK-knop induwen, telkens hen iets gevraagd wordt. Met het gratis tooltje Windows Firewall Control vind je de gulden middenweg een pak makkelijker. Zo kan je de beveiliging ook in minder capabele handen laten. 

STAP 1 / Zoek je beheertool

Je vindt het gratis tooltje op www.binisoft.org/wfc.php. Klik op de downloadknop en haal het .exe-bestandje binnen. De installatie is vrij standaard. Geef aan waar je je programma wilt, en hoeveel snelkoppelingen er overal op je computer mogen staan. Eens geïnstalleerd, nestelt Firewall Control zich in je systeemvak. Daar vindt je hem alvast een pak makkelijker dan in de diepe krochten van je configuratiescherm, waar je standaard firewall meestal vertoeft.

 

STAP 2 / Kies je filter

Open Windows Firewall Control en in het Profiles tabblad zie je dat er een viertal standaard modi zijn voor je firewall. High Filtering blokkeert zowat alles, terwijl Medium filtering rekening houdt met de regels die je voor programma's opstelt. Buitengaande verbindingen moeten in de pas lopen, en alleen programma's die je op voorhand toestemming hebt gegeven, mogen met het internet verbinden. Low Filtering is dan de laksere versie, die buitengaande verbindingen toelaat, zelfs als ze niet aan jouw regels beantwoorden en programma's worden alleen tegengehouden als je ze specifiek blokkeert. No filtering is voor die momenten dat je een beetje gek wilt doen en de firewall wilt uitschakelen.

 

STAP 3 / Regels en profielen

Leuk aan die profielen is dat je vrij snel kan wisselen. Vink je het vakje onderaan aan, dan wissel je zelfs automatisch na een paar minuten. Deze is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een programma wilt installeren dat allerlei extra software moet downloaden en daarna snel terug wilt gaan naar strengere instellingen. De regels waarvan sprake in de verschillende filterprofielen, maak je trouwens aan in het tabblad Rules, waar je zelf aangeeft wat er allemaal met uitgaande of binnenkomende pakketjes moet gebeuren. 

 

STAP 4 / Firewall bij de hand

Bij Opties vind je de boeiendste functies van Firewall Control. Ik ben bijvoorbeeld wel fan van de Shell integration. Die zet Firewall Control in je rechtsklikmenu, waardoor je een programma met een klik kunt blokkeren, of net toelating geven tot het internet. Hier vind je ook een vakje dat je veilig laat opstarten in High Filtering modus bij een crash, kwestie van virussen en ander ongedierte te snel af te zijn. Met Secure Rules wis je dan weer automatisch alle firewallregels die door andere programma's worden opgesteld, zodat je zelf de controle houdt.