Malware kan op verschillende manieren in je systeem geraken. Je installeert bijvoorbeeld (gratis) software zonder die vooraf goed te controleren, je opent zonder meer een e-mailbijlage, je surft naar een ‘foute’ site, of je werkt met verouderde – en dus onveilige – programmatuur. Heimdal Free wil je alvast op dit laatste punt bijstaan.

Nadat je Heimdal Free hebt geïnstalleerd blijft het programma automatisch actief op de achtergrond en zal het ook actief worden wanneer je Windows een volgende keer opstart. Meteen na de opstart scant de tool je systeem op enkele bekende, populaire programma’s en tools en gaat die na of je wel over de meest recente versies beschikt. Het gaat meer bepaald om software als Java RE, Flash, Windows Media Player, Adobe Reader, Shockwave Player, enz. Kortom, software die op veel systemen staat geïnstalleerd en waarvan heel geregeld wel veiligheidslekken opduiken – met de nodige exploits in het kielzog.

[download_file]

Wanneer je het programmavenster van Heimdal opent, krijg je een overzicht van de herkende software te zien en vertelt het programma er meteen bij of je wel over up-to-date versies beschikt. Hoe meer van die software verouderd blijkt te zijn, hoe lager de score die Heimdal je toekent.

Het programma is wel zo slim om zelf een update voor de verouderde software op te halen en te installeren. Als je dat echter verkiest, kun je bepaalde software wel op een uitzonderingslijst zetten en zelf voor een update zorgen als de nood zich voordoet. Je kunt ook instellen hoe vaak de tool moet scannen en op updates moet controleren.

Vervelend is wel dat we om de haverklap een melding te zien kregen nadat Heimdal verouderde software had ‘gepatcht’. 

External links

Controleer op verouderde – en dus onveilige – software