Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Foto’s die je met je smartphone of zelfs met je digitale camera neemt, zijn zelden ‘perfect’. Of het nu de belichting, scherpte of kleurentint is: er valt altijd wel iets te retoucheren of optimaliseren. Heb je weinig zin om daar veel tijd of energie in te stoppen, waag je kans dan met InPixio Free Photo Editor.

InPixio Free Photo Editor

InPixio Free Photo Editor, dat Visual C++ Redistributable 2013 vereist en die software automatisch installeert wanneer dat nodig blijkt, opent met een fraai maar behoorlijk minimalistisch venster. Ongeveer het enige wat je kunt doen is via het Open-menu een bestand uit je fotomap ophalen.

De geselecteerde foto verschijnt dan meteen in het hoofdvenster. Onderaan tref je gelukkig wel pijlknoppen aan waarmee je snel heen en weer kunt bladeren tussen de foto’s die zich in dezelfde map bevinden. Overigens kun je van hieruit ook snel een andere fotomap openen.

In het rechterpaneel merk je een hele reeks miniatuurafbeeldingen van de geselecteerde foto op, waarop telkens een ander effect is toegepast. Wij telden iets meer dan 100 effecten, met dien verstande dat veruit de meeste effecten alleen beschikbaar blijken in de betaalde Premium-editie van InPixio. Hoe dan ook, een effect toepassen is niet moeilijker dan de miniatuurafbeelding aan te klikken. Als je de juiste weergavemodus hebt geselecteerd, dan zie je in het hoofdpaneel links nog altijd je originele foto, en rechts ervan het toegepaste effect.

Basisbewerkingen

Naast effecten voorziet InPixio Photo Editor nog in vier andere grote bewerkingsmogelijkheden: Crop, Adjustments, Frames en Textures. Die laten zich stuk voor stuk op een vergelijkbare – lees vooral: gebruiksvriendelijke – manier toepassen. Bij Crop kun je een aantal vooraf gedefinieerde fotoformaten kiezen en bepaal je desgevallend via een schuifknop de hoek waarin je foto moet geplaatst worden tijdens het bijsnijden.

De rubriek Adjustments is op zijn beurt onderverdeeld in een vijftal categorieën (waarvan slechts 2 beschikbaar in de gratis versie) die je eigenlijk allemaal grotendeels kunt bedienen met behulp van schuifknoppen. Had je graag een kader rond je foto geplaatst, dan klop je bij Frames aan: ook hier weer een kwestie van een leuke miniatuur aanklikken – een 60-tal zijn er beschikbaar, maar je raadt het: het merendeel alleen voor wie over een Premium-versie beschikt. En ongeveer hetzelfde verhaal alweer bij het onderdeel Textures, waar Premium-gebruikers zich in een 45-tal texturen mogen verheugen – de anderen moeten het met een handvol exemplaren stellen.

Verder is het vanuit InPixio Photo Editor nog mogelijk je foto’s te delen via onder meer Facebook, Flickr en Twitter. Je bewerkte exemplaren opslaan kan in een viertal verschillende formaten: jpg, pxr, png en tif(f).

InPixio Free Photo Editor is een makkelijk te hanteren tool voor wie snelle foto-optimalisaties wil uitvoeren, zonder voorkennis. Het is alleen de vraag of de gratis versie voldoende in huis heeft om gebruikers te (blijven) bekoren.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.