Adware is de kleine en iets minder schadelijke broer van het virus. De stukjes code gaan je computer niet meteen naar de vaantjes helpen maar dat betekent niet dat ze niet vervelend zijn. Adware surft met je mee om zoveel mogelijk informatie over jou in te zamelen en door te sturen. Het is dan ook niet altijd even makkelijk om te weten of je adware aan boord hebt. Met Bitdefenders' gratis tooltje maak je in een paar minuten schoon schip. 

STAP 1 / Waar is mijn borstel?

Bitdefender is gespecialiseerd in security software en brengt, zoals nog wel wat van zijn collega's, gratis tools uit waarmee je je computer kunt opruimen. Vaak zijn ze piepklein, omdat ze maar één ding doen. Real time virusbescherming, of adwarebescherming, moet je hier niet verwachten. Dat maakt deze Adware Removal Tool er echter niet minder handig op. Om het programma binnen te halen ga ik naar www.bitdefender.com. Niet de Nederlandse versie, dus, want daar vind je het tooltje niet. Er is een app voor Windows, maar er is er ook eentje voor Mac. Die staan niet altijd even juist aangegeven in het sitemenu, dus je beste optie is te googelen.

 

STAP 2 / Een goed rapport

Zodra je de tool hebt gedownload, kan je hem starten. Installatie is dus niet nodig. De tool zoekt naar adware, ongewenste apps, toolbars en browser add-ons. Open gewoon het exe-bestandje en Bitdefender Adware Removal tool begint meteen met scannen. Eens hij daarmee klaar is krijg je een rapport. In mijn geval valt het gelukkig nog mee: twee bestanden in mijn tijdelijke internetmap. Ik ben nog niet meteen gebuisd. Zet een vinkje naast de bestanden die je niet zal missen en klik op Remove om ze te verwijderen.