Niets kan de herinneringen aan een geslaagde vakantie zo goed oproepen als je vakantiefoto’s, alle souvenirs ten spijt. Des te pijnlijker is het dan ook om je kiekjes te verliezen, een smart die meer dan één op drie Belgen al eens heeft getroffen volgens onderzoek van Seagate. In bijna de helft van die gevallen lag de oorzaak bij een menselijke vergissing, zoals bijvoorbeeld het per ongeluk wissen van foto’s.

Voorkomen is beter dan met lege handen achter blijven. Seagates studie wees ook uit dat maar 25 procent van de Belgen een goede back-up maakt van zijn vakantiefoto’s. Dat neemt misschien wat tijd in beslag, maar geeft je het warme gevoel van zekerheid. Je zal merken dat het uiteindelijk een niet al te grote (tijds)investering is in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt. Liefst doe je back-ups zelfs al tijdens je vakantie, om risico’s tot een minimum te beperken. We sommen hieronder enkele alternatieven op.

1. Meerdere geheugenkaartjes

Dit is eigenlijk geen echte back-up oplossing, maar wel simpel en goedkoop: gebruik meerdere geheugenkaartjes als je op reis gaat en je digitale camera meeneemt. Hiermee spreid je het risico van het verloren gaan van je opnames. Sommige high-end modellen hebben dubbele kaartsleuven, waardoor het wel mogelijk wordt om automatisch back-ups te laten bewaren op een tweede geheugenkaart in je toestel. Gebruik ook de wifimogelijkheden van je camera als die er zijn, en kopieer je foto’s naar een ander digitale drager.

2. Laptop en tablet

Kan je niet zonder je laptop of tablet op vakantie, waarom dan niet gebruik maken van het geheugen dat je toestellen bieden voor je back-up? Denk er gewoon aan om de juiste kabels mee te nemen om foto’s te kopiëren van je camera of smartphone. Wil je echt safe zitten en heb je nog wat ruimte over in je bagage, dan is een externe harde schijf een slim extraatje om achter de hand te houden.

3. Externe harde schijf

Zeul je liever niet de ballast mee van je laptop, dan kan je deze gerust thuis laten en enkel opteren voor een externe harde schijf. Ofwel neem je dan nog een USB- of SD-kabel mee, of je kan voor een model opteren dat een SD-geheugenkaart kan lezen. Tegenwoordig zijn er ook harde schijven die volledig draadloos met je mobiel toestel verbinden, zodat je je foto’s kan back-uppen, zonder gedoe met kabels of kaartje

4. Cloud

De minst ruimte-opslorpende back-up oplossing is ongetwijfeld de cloud. Geen kabels nodig, en ook geen extra hardware als je je smartphone als vakantiecamera gebruikt. Iets wat trouwens meer en meer mensen doen: één op vijf Belgen zet zijn smartphone in als primair fototoestel op reis. Wel noodzakelijk om de cloud te gebruiken: een internetverbinding. Verder zijn er verschillende clouddiensten waaruit je kan kiezen: Dropbox, Onedrive, Google Photo’s, Flickr en anderen bieden je allemaal opslagplaats op het net aan.