Paint is te spartaans en Photoshop is dan weer te complex. PhotoDemon bewandelt een aardige middenweg en is geheel gratis.

Om foto’s te optimaliseren of van een leuk effect te voorzien schiet een uitgekleed programma als Paint te kort. Photoshop dan weer is te complex en te duur. PhotoDemon is een gebruiksvriendelijke fotobewerker die qua functionaliteit zowat de gulden middenweg bewandelt.

PhotoDemon is een erg lichtvoetig programma en vereist noch beheerdersrechten noch een installatie zodat je de tool ook vanaf een usb-stick kunt opstarten. Vanuit het programma kun je overigens ook voor een Nederlandstalige interface opteren.

[download_file]

Deze interface oogt fris en je wordt niet meteen overladen door allerlei knopjes en panelen: links heb je een bestandstoolbox (voor het ophalen, sluiten en opslaan van afbeeldingen), rechts een lagenpaneel en onderaan een gereedschapstoolbox.

Deze laatste is echter zeer beperkt: je vindt er vooral selectietools terug evenals een knop voor niet-destructieve aanpassingen die met kleur en belichting te maken hebben. Afhankelijk van de gekozen tool verschijnt helemaal onderaan dan een extra balk met verdere opties.

De meeste optimalisaties en aanpassingen zul je echter vanuit het menu (moeten) doen, met name in het menu 'Aanpassingen' en 'Effecten'.  Bij 'Aanpassingen' tref je gekende opties aan als 'Autocorrectie' en de mogelijkheid om met één druk op de knop 'Kleur', 'Contrast' of 'Verlichting' (sic) te regelen. Verder zijn er nog heel wat manuele optimalisatiefuncties, waaronder 'Curven', 'Niveaus', 'Histogram', 'Vibratie', 'Witbalans', enz. Ook het effectenmenu maakt behoorlijk wat indruk: je treft hier meer dan 60 effecten aan, verdeeld over een tiental rubrieken als 'Artistiek', 'Vervormen', 'Licht en schaduw', 'Verscherpen', 'Ruis', enz.

In tegenstelling tot veel andere (gratis) fotobewerkers kan PhotoDemon bovendien met heel wat RAW-formaten overweg. Ook handig: er is een batchfunctie aanwezig waarmee je diverse aanpassingen in één keer op verschillende afbeeldingen kunt uitvoeren en voor wie vaak repetitieve handelingen wilt uitvoeren: er is tevens een macro-recorder aanwezig. Wel stelt PhotoDemon ons teleur op het vlak van borstels en aanverwante tekentools. 

External links

Een veelzijdige fotobewerker