Een botnet is een netwerk van computers dat ongewild ingezet wordt voor duistere taken. Een toestel dat geïnfecteerd wordt door het juiste virus kan deel gaan uitmaken van zo’n botnet. Criminelen gebruiken de rekenkracht van je pc dan voor hun eigen doeleinden. Misschien willen ze er rijk van worden en zoeken ze naar bitcoins, of misschien wordt je toestel wel ingezet in het verzenden van spam. Soms wordt de bandbreedte van je laptop of computer gebruikt om een DDoS-aanval op een andere website uit te voeren.

Wetenschapsbotnet

Toch kan de rekenkracht van je pc ook voor goede doeleinden aangewend worden. Wanneer jij je toestel niet gebruikt, kan je het toevoegen aan een groot netwerk van pc’s die samen aan het rekenen zijn. Ze zoeken dan niet naar bitcoins, maar naar bijvoorbeeld buitenaards leven. BOINC staat voor Berkeley Open Infrastructure for Network Computing. Toetreden tot BOINC is uiteraard vrijwillig en je kan verder zelf beslissen wanneer je rekenkracht ter beschikking stelt van het netwerk, en hoeveel. Verder schilt het systeem principieel niet zo veel van een botnet.

Via BOINC kan je meehelpen aan een heel aantal rekenintensieve projecten. Denk daarbij aan het in kaart brengen van de Melkweg of het universum, het luisteren naar buitenaards leven of het simuleren van experimenten in het CERN. Voor dergelijke rekentaken zijn supercomputers nodig, maar aangezien die zeldzaam en duur zijn hopen wetenschappers op medewerking van jij en ik. Het BOINC-platform wendt de rekenkracht van je processor en gpu aan voor het rekenwerk van één of meerdere projecten van jouw keuze.

Timing

Omdat de onderzoekers begrijpen dat je niet meteen geneigd zal zijn je dure pc uit te lenen als dat voor ongemakken zorgt, is het platform gemaakt om je niet in de weg te lopen. Een pc zal alleen ongebruikte rekenkracht inzetten en je computer dus niet vertragen wanneer je zelf bezig bent. Bovendien moet een laptop aangesloten zijn op de netstroom.

BOINC zal je processor en je grafische kaart inzetten om berekeningen te maken. Wanneer je slechts licht aan het werken bent op je toestel kan de software ongebruikte cpu-cycles inzetten voor het goede doel. Om je te motiveren werkt het vrijwilligersnetwerk met een puntensysteem. Hoe meer rekenkracht je bijdraagt, hoe meer punten je verdient. Je kan verder samenwerken als deel van een team, bijvoorbeeld met vrienden en collega’s.

Stroom

Je hoeft geen moderne computer te hebben om mee te rekenen, al bieden oude exemplaren weinig meerwaarde in vergelijking met de energie die ze zullen opslorpen. BOINC werkt niet alleen op Windows maar ook Mac, Linux en zelfs als App op Android.

Je download de software hier of via de website. Na de installatie kies je een interessant project, waarna je een account moet aanmaken. Vervolgens wordt je eventueel naar de website van het project in kwestie geleid om instellingen aan te passen, maar de meeste aanpassingen kan je ook in BOINC zelf doorvoeren. Klik daartoe op de Prestaties in het menu.
Via de tab Werk zie je alle taken die je pc momenteel aan het verzet. Door links Grafische weergave te kiezen krijg je een jaren 90-achtige screensaver waarop je kan zien waarmee je toestel bezig is.

Eenvoudig helpen

Het BOINC-platform is een leuke manier voor geïnteresseerden om een concrete bijdrage te leveren aan grootse wetenschappelijke projecten. De nadelen van het ter beschikking stellen van je systeem zijn beperkt, al zak je computer natuurlijk wel extra energie gebruiken wanneer hij anders in slaapstand zou gaan. Daar staat tegenover dat BOINC intussen al enkele jaren mee gaat, en dat onderzoekers wel degelijk dingen ontdekken met dank aan de rekenkracht van jouw thuis-pc.