Pdf-documenten vind je te kust en te keur, zowel  op het internet als op cd’s die met allerlei producten worden meegeleverd. Of je creëert je eigen pdf-documenten, bijvoorbeeld vanuit MS Office of via de omweg van een virtuele pdf-printer. Wil je echter pdf-documenten op een of andere manier bewerken dan heb je een goede hulp aan de gereedschapskist van PDF Shaper.

Tijdens de installatie van PDF Shaper (gratis voor persoonlijk gebruik) is het wel even opletten geblazen, wil je althans vermijden dat er zich ook andere software mee in je systeem nestelt. Even dat vinkje plaatsen bij  'Ik ga niet akkoord', dus. Zodra je dan de tool hebt opgestart, verschijnt een overzichtsscherm  met 9 knoppen die elk naar een ander stuk gereedschap verwijzen.

[download_file]

De meeste knoppen spreken eigenlijk wel voor zich: 'Extract Text', 'Extract Images', 'PDF to Image', 'Image to PDF',  'PDF to Word', 'Split PDF' en 'Merge PDFs'. De werking van al deze modules is vrijwel identiek. Je voegt eerst een of meer bestanden toe waarna je het gevraagde proces uitvoert. PDF Shaper is wel zo verstandig je een andere doellocatie te laten aanwijzen zodat je originele bestanden niet zonder meer overschreven worden. Vreemd genoeg bleek de module 'PDF to Word' niet te werken, stomweg omdat het toevoegen van pdf-bestanden maar niet bleek te lukken.

Verder heb je nog 'PDF Security' en 'PDF Tools'. Zoals de naam al doet vermoeden kun je met de eerste tool enkele beveiligingen activeren in je pdf-documenten. Je kunt er een beheerders- en gebruikerswachtwoord aan koppelen, waarna je aangeeft welke restricties je eventueel wil inbouwen. Het is bijvoorbeeld mogelijk het afdrukken of het kopiëren van je PDF onmogelijk te maken of te voorkomen dat gebruikers het document invullen of annoteren.

De knop 'PDF Tools' dan weer verzamelt een aantal uiteenlopende operaties voor je pdf-documenten. Je kunt er je documenten mee roteren en bijsnijden, maar ook van enkele metadata voorzien (zoals author, title, subject en keywords) of het document ondertekenen op basis van een PFX-certificaat.

External links

Gereedschap voor je pdf-documenten