Wanneer ook andere personen geregeld een van jouw pc’s gebruiken, dan loop je altijd wel het risico dat ongewenste bestanden – denk aan malware – van een externe gegevensdrager (zoals een USB-stick) naar de harde schijf wordt overgezet of dat bestanden zonder jouw toelating naar die gegevensdrager worden gekopieerd. Beide processen kan je met Removable Access Tool (kortweg RaTool) beteugelen.

Het programma, dat overigens geen echte installatie behoeft, bestaat uit een klein programmavenster, waar je in eerste instantie uit drie opties kunt kiezen: 'Allow Read & Write', 'Allow Read only' en 'Block USB Storage Devices'.

[download_file]

De drie opties spreken voor zich en gelden in principe voor alle aangesloten USB-opslagmedia. Je kunt echter ook selectiever te werk gaan. Removable Access Tool laat je namelijk nog een onderscheid maken tussen CD/DVD, Floppy, Tape en Windows Portable Devices. Dit laatste beslaat diverse opslagtypes zoals mobiele telefoons, digitale camera’s en draagbare mediaspelers.

Op elk moment kun je de ingestelde beveiliging overigens ook weer ongedaan maken. Het programma is wel zo voorzienig je instellingen met een wachtwoord te laten afschermen, zodat anderen die niet kunnen aanpassen.

Verder bevat het programma nog een drietal handige functies: de mogelijkheid om een aangesloten medium veilig te verwijderen (zoals ook Windows die aanbiedt), een optie om ook verborgen bestanden weer te geven en – niet onbelangrijk met het oog op potentiële virussen – een optie om de autorun-functie uit te schakelen. 

External links

Houd externe opslagmedia onder controle