Een tijdje geleden circuleerde dit filmpje op sociale media. Het maakte ons ervan bewust dat we onze webcam wel eens zouden kunnen delen met ongenode gasten. Schelmen, schavuiten en gespuis dringen almaar vaker en makkelijker binnen op onze computercamera’s, en we merken het niet altijd. Het cameralichtje gaat bijvoorbeeld niet altijd branden wanneer je webcam opstart. Omdat het kapot is, of omdat je nieuwe stalker vindt dat je geen waarschuwing nodig hebt.

Voor OS X-gebruikers is er nu een klein en eenvoudig tooltje dat je webcamgebruik voor jou in de gaten kan houden. De boutade dat Mac’s ongenaakbaar zijn voor malware, is dan ook al lang achterhaald. En wie zijn webcam niet beschermt, loopt niet alleen het risico om vatbaar te zijn voor online viezerikken, ook de persoonlijke gesprekken die je voert in de buurt van een computer lopen dan gevaar.

Micro Snitch plaatst een icoontje in je taakbalk dat verandert wanneer het detecteert dat je camera en/of microfoon wordt gebruikt. Het programma legt vervolgens een logbestand aan van alle activiteiten. Op deze manier kan je exact nagaan of er iemand meekijkt.

Je vindt het programma in de Mac App Store voor 3,99 euro.