De LG 34UC97-P heeft een afschuwelijke naam, maar die wordt ruimschoots gecompenseerd door het prachtige uiterlijk. De monitor, die we vanaf nu 34U zullen noemen, heeft een schermdiagonaal van 34 inch over een 21:9 aspectratio. Het scherm is dus lang en smal, waardoor het zonder zwarte balken gevuld wordt door een typische cinemafilm, terwijl een 16:9-serie voor zwarte balken langs weerszijden zal zorgen. De 4K-resolutie (3.440 x 1.440 pixels) maakt het display haarscherp.

De 21:9 ratio is een droomverhouding voor kantoorwerk. De 34U geeft je een werkblad ter grote van twee klassieke schermen. Het scherm is ideaal om twee vensters naast elkaar open te zetten wat de productiviteit ten goede komt. Op kantoor schitteren ook de kleuren van deze monitor: webpagina’s, Excelbestanden en Worddocumenten zien er helder en haarscherp uit. Ook als multimediamonitor staat de 34U zijn mannetje, al is het beeldscherm niet weggelegd voor de kleurpuristen onder ons. Het IPS-paneel levert rijke kleuren en diepe zwarten maar donkere grijstinten gaan verloren. De groentinten zitten een klein beetje uit het ideale spectrum, maar je moet al professioneel foto’s bewerken om je daar aan te storen, en dan nog valt er veel te verhelpen door aan de instellingen te sleutelen.

De 34U is een gebogen monitor en van veraf doet die keuze het display er slank, stijlvol en futuristisch uitzien. LG gaf de schermvoet een chrome-afwerking waardoor dit display het pronkstuk zal zijn van ieder bureau. De echte vraag is natuurlijk of die curve ook een meerwaarde bied wanneer je vlak voor het scherm zit. Wij vinden van niet. We testten de 34U naast een ander niet gebogen 21:9 4K-scherm en het verschil is verwaarloosbaar. Wanneer je er echt naar zoekt valt de curve wel degelijk op, maar wanneer je er met zoveel passie op let valt het eveneens op dat de curve aan de uiteinden niet mooi doorloopt. De laatste centimeters van het scherm krullen net iets harder dan de rest van het display. Storend is dat niet, maar wie naar de curve zoekt zal het wel zien. Gebogen schermen blijven volgens ons eerder een designfeature, functioneel is de meerwaarde onbestaande.

De 34U is vlot te verstellen: je kan het scherm rond beide assen draaien en zelfs naar voren kantelen. Dat laatste ontbreekt maar al te vaak en vinden we een welkome feature. Helaas is het scherm niet in hoogte verstelbaar en dat is een pijnpunt. Gezien het nut in een kantooromgeving is ergonomie erg belangrijk, maar je mag al niet al te groot zijn wanneer je recht op dit scherm wil kijken. In de praktijk kijk je naar beneden, en dat wordt na verloop van tijd vermoeiend.

Aan aansluitingen geen gebrek: We vinden USB 3.0- en Thunderbolt-poorten, HDMI en DisplayPort en een aansluiting voor een hoofdtelefoon op de achtergrond. De twee speakers leveren een geluidskwaliteit die uitstekend is voor een scherm.

Zoek je voor een stijlvolle en kwalitatieve vervanging van een installatie met twee schermen, of wil je je beschikbaar schermruimte verdubbelen, dan is de LG 34UC97-P een degelijke keuze. Goedkoop is het display niet maar je krijgt waarvoor je betaalt