Een woordje waarschuwing is wel op z’n plaats voor je met Tomahawk van start gaat: dit programma is open source, volledig gratis en in volle ontwikkeling. Dat indachtig ziet alles er uiterst goed uit en valt er weinig aan te merken op de werking van de speler, maar een crash af en toe, en een aantal minder gepolijste features, zijn onvermijdelijk. Kort gezegd: deze muziekspeler is absoluut de moeite van het proberen waard, maar weet wel waar je aan begint. Heb je echter zin in een experimentje, lees dan vooral verder!

STAP 1 / Wat doet Tomahawk?

De makers van Tomahawk zijn grote muziekliefhebbers, en hadden daarom een frustratie die je misschien zelf ook wel kent: versnippering. Je hebt een grote collectie digitaal aangeschafte of van cd’s ingelezen muziek op je computer staan, die je misschien ook in Google Play Music hebt gezet; je gebruikt een muziekstreamingdienst als Spotify; je volgt jonge nieuwe artiesten en het bandje van je broer op Soundcloud; en zo kunnen we nog even doorgaan. Tomahawk wil de vergaarbak zijn waarin je alle muziek uit al die bronnen kan samenbrengen, zodat je niet meer afhankelijk bent van het platform waarop je een bepaalde artiest kan vinden.

 

STAP 2 / Downloaden en van start gaan

Tomahawk bestaat in versies voor Windows, Mac, en Linux, en sinds kort is er ook een Android-app (die laten we hier even buiten beschouwing). De interface ziet er in elke versie identiek uit. Download jouw exemplaar op  www.tomahawk-player.org en installeer het programma. Als je dat gedaan hebt en je Tomahawk voor de eerste keer opent, wordt je meteen begroet door het Voorkeuren-paneel. Hierin kan je meteen aanduiden in welke map jij jouw lokale muziek bewaart. Ook kan je hier al een aantal plugins selecteren: die zorgen ervoor dat de software verbinding kan maken met jouw accounts én muziek kan opzoeken van verschillende bronnen. Elke plug-in die je aanvinkt, wordt automatisch geactiveerd. Verschijnt er een moersleutel-icoon achter een plugin, klik daar dan op: in dit venster kan je dan je inloggegevens invullen. De lijst is gevarieerd (al is niet elk platform in onze contreien beschikbaar): Google Play Music, Last.fm en Soundcloud zijn aanwezig, net als diensten als Spotify en Deezer, al moet je voor die laatste twee wel een betalend account hebben. Al deze zaken kan je overigens op elk moment weer oproepen; als je liever eerst de interface eens bekijkt, kan je dit venster gewoon sluiten.

 

STAP 3 / De interface

In de linkerbalk van Tomahawk vind je alle muziek en informatie, opgedeeld in een aantal secties. Onder Discover vind je de muziek die jij recent hebt afgespeeld onder Feed; aan de Queue kan je muziek toevoegen om die in een bepaalde volgorde af te spelen; in je Inbox vind je muziek die je Tomahawk-vrienden je hebben toegestuurd; en Charts en New Releases trekt informatie binnen uit bronnen als Metacritic, Last.fm en iTunes om je nieuwe muziek te laten ontdekken.

Onder Your Music vind je, uiteraard, de muziek die de app heeft binnengehaald uit je lokale bibliotheek; als je een online bron zoals Play Music hebt toegevoegd, zie je die nummers onderaan onder het kopje Cloud verschijnen. Playlists en Stations, ten slotte, spreken voor zich: dit zijn al jouw bewaarde afspeellijsten en internetradio’s.

 

STAP 4 / Muziek zoeken en toevoegen

Nieuwe muziek toevoegen die niet op je computer staat, doe je op verschillende manieren. Allereerst kan je afspeellijsten importeren, bijvoorbeeld uit de Spotify-app op je computer, door ze naar Tomahawk te slepen. Let wel: je kopieert hierbij enkel de gegevens, niet de nummers zelf. Als Tomahawk de gekozen nummers niet kan vinden in één van de bronnen waar je de app toegang toe hebt gegeven, dan worden ze grijs weergegeven en kan je ze niet afspelen. Je kan echter ook gewoon zoeken met de zoekbalk bovenaan. In dat geval zal Tomahawk enkel de gekoppelde databanken doorzoeken. Het maakt daarbij niet uit of een bepaald nummer of album op je computer, in de cloud of in de catalogus van een streamingdienst staat: jij zoekt, Tomahawk vindt, en je kan alles door elkaar in dezelfde afspeellijsten zetten. Veel luisterplezier!