Cijfers spelen een belangrijke rol in de hedendaagse sport. Dan gaat het niet enkel om geld, maar evengoed om tijd. Vraag maar eens aan Tony Martin hoeveel seconden hij in de rit van maandag te kort kwam om de gele trui te winnen: 0,07 seconden! Met andere woorden: statistische gegevens kunnen een belangrijke impact hebben.

Voor de verstokte wielerfanaat brengt Dimension Data dit jaar nog een extraatje: vanaf twee uur na de rit van de dag zullen geïnteresseerden analytische gegevens kunnen inkijken. Dit kan via een dagelijksenieuwsbrief, maar ook via Twitter: @letourdata. Zo kom je te weten: wat de topsnelheid van de winnaar was, evenals zijn gemiddelde snelheid en tijd per kilometer, wie de snelste renners zijn op belangrijke beklimmingen, welke renner het langst op kop reed, de tijd tussen de eerste en de laatste renner, en nog veel meer.

De data van de individuele renners kan ook in realtime gevolgd worden via deze website. De gegevens zijn afkomstig van het Big Data Analytics en Digital Delivery Platform van Dimension Data en worden verzameld via gps-trackers onder het zadel van de renners.

Wie dus graag al eens een gokje plaatst, kan dat nu op een wetenschappelijke manier doen. ZDNet is niet verantwoordelijk voor eventuele verliezen.