Het Europese Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad zijn deze week overeengekomen om de roamingkosten binnen de Europese Unie vanaf 15 juni 2017 volledig af te schaffen.

Wat zijn precies de gevolgen van deze beslissing? We beantwoorden de belangrijkste vragen die je kan hebben over de afschaffing van de roamingkosten in Europa.

Wat betekent het einde van roamingkosten?

Vanaf 15 juni 2017 zullen niet langer extra kosten worden aangerekend, wanneer je je mobiel toestel gebruikt tijdens het reizen binnen de Europese Unie. Zolang je in een EU-land verblijft, betaal je voor bellen, sms’en en mobiele data dezelfde prijs als thuis. Heb je een abonnement met een maandelijks volume aan data, belminuten en sms’en, dan kan je hier ook in het buitenland gewoon gebruik van maken, zonder meerprijs.

Kan ik dan klant worden bij een buitenlandse operator?

Je zou kunnen denken dat het afschaffen van de roamingkosten de deur openzet om voor je telecomdiensten simpelweg naar het buitenland te gaan, waar het mogelijk goedkoper is. Daar heeft Europa echter aan gedacht en de nodige regels in acht genomen om dit te voorkomen.

Er wordt een ‘fair use policy’ in het leven geroepen waarbij toch nog een extra kost zal worden aangerekend van zodra je roamingverbruik te buitensporig wordt. Dit om ‘permanent roamen’ tegen te gaan, omdat dat een negatieve impact kan hebben op de lokale prijzen en uiteindelijk ook de consument.

Wat gebeurt er met de prijzen voor juni 2017?

Sinds 2007 heeft Europa de roamingtarieven elke zomer naar beneden gehaald. Dat zal dit jaar niet gebeuren. De maximumprijzen die vorig jaar werden vastgelegd, blijven behouden: 0,19 euro per belminuut; 0,06 euro per sms en 0,20 euro per megabyte (excl. BTW).

Vanaf april 2016 worden de prijzen wel verder naar beneden gehaald. Vanaf dan betaal je nog maximum 0,05 euro per belminuut; 0,02 euro per sms en 0,05 euro per megabyte (excl. BTW).

Zal de afschaffing van de roamingkosten de lokale prijzen beïnvloeden?

Verschillende operatoren hebben zich lange tijd verzet tegen het afschaffen van de roamingkosten, omdat ze daarmee een inkomstenbron verloren zien gaan. De vrees dat dit zich zal vertalen in stijgende lokale prijzen is echter voorbarig.

De afgelopen jaren zijn de roamingtarieven al flink gedaald en tot nog toe heeft zich dat nooit in een stijging van de lokale prijzen vertaald. Integendeel, telecomdiensten zijn gemiddeld genomen goedkoper geworden.

Europa argumenteert dat het afschaffen van de roamingkosten het gebruik van telecomdiensten in het buitenland net zal verhogen, omdat gebruikers niet langer bang zijn voor een te hoge telefoonrekening. Dat moet de weg vrij maken voor nieuwe innovatieve producten en diensten, en bijgevolg ook nieuwe inkomstenbronnen.

Waarom laat de afschaffing nog zo lang op zich wachten?

Juni 2017 is nog een eind weg, waarom nog zo lang wachten nu er een akkoord is gevonden? Naast het feit dat Europa een ontzettend log orgaan is, en er dus heel wat tijd over gaat voor een akkoord in wetgeving wordt omgezet, zijn er ook een aantal praktische zaken die in orde moeten worden gebracht. Zo moeten onder meer de prijzen die operatoren elkaar aanrekenen voor het gebruik van elkaars netwerk worden herbekeken. Eenmaal alle plooien zijn gladgestreken, kan er voorgoed een punt worden gezet achter roamingkosten binnen de Europese Unie.