Vorige week berichtten we dat Taylor Swift in een dispuut met Apple Music dreigde om haar album “1989” niet uit te brengen op de nieuwe dienst. Uiteindelijk gaf Apple toe en iedereen was terug vriendjes. The Artist Formerly Known As Prince, nu weer gewoon Prince, gaat nu in de clinch met Spotify en Rdio.

Prince heeft een lange voorgeschiedenis in het heroveren van zijn digitale rechten. Zijn aanval op de streamingdiensten komt dan ook niet helemaal als een verrassing. Wel verrassend is dat hij zich enkel lijkt te richten tot Spotify en Rdio. Op Apple Music was er nooit sprake van zijn werk, maar Google Play Music en Tidal beschikken wel nog over het repertoire van de ster.

Bovendien verscheen er onlangs op Soundcloud nog een nieuw nummer van Prince. De dienst mag dan een grote naam zijn onder de streamingdiensten, qua uitbetaling stelt het niet veel voor. Zo bracht de dienst pas vorig jaar voor het eerst geld in het laadje door een minimum aan advertenties toe te staan. Abonnementen zijn er bovendien niet te verkrijgen.

Prince mag nog zo zijn best doen, tegen sommige diensten kan hij niets beginnen. Fans die zijn muziek nog altijd liefst streamen kunnen bijvoorbeeld een kijkje gaan nemen bij diensten als Pandora en Sirius XM. Deze diensten hebben geen afspraken met uitgevers, labels of artiesten maar beroepen zich op het traditionele royalty-systeem. Dit is ook de reden dat zij als enigen het werk van The Beatles kunnen aanbieden.