Uiteraard heb je een goede virusscanner die virussen en andere malware opspoort. Ook je Windows-firewall is correct ingesteld en hiermee voorkom je dat ongewenste bezoekers toegang krijgen tot je netwerk en je computer. Toch vormt verouderde software een potentieel veiligheidsrisico. De updates die om de haverklap volgen, zijn immers bedoeld om lekken in de software te dichten. Internetcriminelen kennen die lekken sneller dan jij en zullen er alles aan doen om er misbruik van te maken. Zorg dus dat niet alleen je besturingssysteem up-to-date blijft maar ook je software. En dat is precies een kolfje naar de hand van Heimdal Free. 

STAP 1 / Automatische scan

Heimdal is in de Noorse mythologie de wachter der goden met een ongelofelijk gehoor. Hij kon zelfs het gras en de wol horen groeien. De gelijknamige software zal op dezelfde manier je computer bewaken. Nadat je Heimdal Free hebt geïnstalleerd van de Deense CSIS Security Group, zal deze bewaker automatisch het systeem scannen bij iedere opstart. De gratis versie moet de gebruiker tevens warm maken voor de pro-versie die 34 euro kost en die over phishingbescherming en een malwarescanner beschikt. De digitale godheid, doet dit immers niet gratis. Het programma nestelt zich ook in het systeemvak vanwaar je Heimdal Free rechtstreeks kan openen.

 

STAP 2 / Handmatige scan

De eerste keer dat je Heimdal Free opent, wordt de software op het systeem automatisch gescand. Je leest op een soort thermostaat hoe fris de basissoftware nog zit. In de meeste gevallen zal je de boodschap lezen: “Je systeem moet worden bijgewerkt”. Daarnaast verschijnt de smiley die naargelang het resultaat, blij of droevig kijkt. Wanneer je met de muisaanwijzer over deze smiley gaat, verandert dit gezichtje in de knop Scan. Met deze knop kan je de tool nog een keertje handmatig zijn werk kan laten doen. De scan duurt slechts enkele seconden.

 

STAP 3 / Bewaakte software

Dat Heimdal Free zo snel werkt, heeft te maken met het simpele feit dat deze bewaker niet alle software in de gaten hoeft te houden, integendeel. Over een heleboel programma’s hoef je je immers geen zorgen te maken. In het tabblad Software verschijnt het lijstje bewaakte software dat deze tool heeft ontdekt op jouw computer. Het gaat om programma’s waarvan bekend is dat er regelmatig veiligheidsproblemen opduiken. Dan hebben we het bijvoorbeeld over: Java RE, Flash, Adobe Reader, Adobe Air, Microsoft Windows Media Player, enzovoort die gevoelig zijn voor exploits. Een exploit is een stukje software dat gebruikmaakt van een fout in conventionele software, om de werking van je computer aan te tasten. Deze lijst met bewaakte software is dynamisch en wordt regelmatig aangepast, afhankelijk van de dreiging op het internet.

 

STAP 4 / Statistieken

Met de tabbladen Malware en Modules ben je niets in de gratis editie. Heimdal Free kan namelijk geen virussen of andere malware opsporen. Het tabblad Statistieken houdt bij hoe vaak de tool zijn werk heeft gedaan en hoe vaak het zijn database heeft bijgewerkt. Om te weten of de bewaakte programma’s nog up-to-date zijn, moet Heimdal Free immers zijn eigen gegevensbank raadplegen. Bij Filteren op tijd geef je aan hoe vaak deze tool in actie moet schieten: alle dagen, om de 7 dagen, na 14 dagen of na een maand.

 

STAP 5 / Automatisch updaten

In het tabblad Gevorderd staat standaard de optie aangevinkt om de bewaakte software, indien nodig, automatisch te updaten. Via de knop Uitzonderingen kan je aangeven welke programma’s er niet mogen vernieuwen. In het lijstje zie je dat Heimdal Free ook zichzelf in de gaten houdt en dat is natuurlijk een geruststellende gedachte. Bovendien kan je hier de taal instellen en de scanintervals. Het laatste tabblad Wordt Pro! dient om de gratis versie om te zetten in de betaalde editie. Op deze plaats moet je dan de activeringssleutel ingeven.