Om in Windows een programma op te starten ga je via het startmenu of vind je, met wat geluk, een snelkoppeling op je bureaublad of in de vorm van een knop op de Windows-taakbalk. SlickRun stelt een andere aanpak voor: een verplaatsbaar balkje dat naar “magische woorden” luistert.

Meteen na de installatie van SlickRun, dat zowel in een 32-bits als in een 64-bits versie beschikbaar is, duikt in de rechterbenedenhoek van je scherm een klein, half transparant balkje op. Het is de bedoeling dat je hier (de beginletters van) commando’s intikt die dan door SlickRun worden uitgevoerd.

[download_file]

Overigens kun je de grootte, de locatie en de transparantiegraad van dit balkje geheel zelf bepalen. Het is zelfs mogelijk het geheel onzichtbaar te maken. Via de combinatie Windows-toets+Q maak je het balkje echter meteen actief en kun je onmiddellijk de gewenste commando’s beginnen intikken.

Het programma kan standaard al overweg met een paar dozijn commando’s, of beter gezegd: aliassen die naar specifieke commando’s verwijzen, al dan niet voorzien van parameters. SlickRun zelf heeft het niet over aliassen maar over ‘magic words’.

Zo open je met ‘dos’ de opdrachtregelprompt , start je met ‘winword’ het programma winword.exe op (voor zover geïnstalleerd), en laat ‘wikipedia’ je toe een zoekopdracht met een in te voeren trefwoord op de Engelstalige site van Wikipedia toe.

De bestaande aliassen kun je echter probleemloos aanpassen – zodat bijvoorbeeld ‘wikipedia’ voortaan naar de Nederlandstalige variant verwijst – en het is ook perfect mogelijk eigen aliassen toe te voegen.  Dat doe je vanuit een pop-upvenster waar je, naast de naam van de alias, onder meer nog kwijt kunt: het op te starten programma of de URL, het programmapad, de startmodus (default, minimized of maximized), eventuele parameters en opmerkingen.

Standaard laat SlickRun een geluidje horen zodra het een alias herkend heeft, maar ook wanneer zo’n alias niet herkend wordt. Deze geluidjes kun je echter wijzigen via de rubriek Geluiden in het Windows Configuratiescherm.

Verder biedt SlickRun je nog de mogelijkheid om geselecteerde tekst vanuit een willekeurige applicatie naar het balkje te verslepen. De tekst wordt dan in omgekeerde chronologische volgorde in een pop-upvenstertje bijgehouden. Dit venster roep je te allen tijde met de combinatie Windows-toets+J op.

Er zijn heel wat snelstarttools op de markt, maar SlickRun weet ons zeker te bekoren, vooral wegens de eenvoud in het gebruik en omwille van de niet-opdringerige implementatie van de tool.

External links

Snelstarter