Verwijderen betekent niet wat je zou denken. Met een Windowscomputer verwijder je een bestand nooit echt. Dat komt omdat Windows op een niet erg veilige manier omgaat met het deleten van bestanden.

Zoals je weet komt een bestand, nadat je het hebt verwijderd, in de Prullenbak terecht. Houd je Shift ingedrukt terwijl je op de deleteknop klikt, dan verdwijnt een bestand volledig, zonder de tussenstop in de vuilbak. Toch is het zelfs in dat geval niet moeilijk om de gegevens terug te vinden. Dat komt omdat Windows bestanden niet verwijdert van de harde schijf. Het zorgt er enkel voor dat de hardeschijfruimte weer vrijkomt.

[download_file]

Vergelijk de werking met een schoolbord waarop flink wat tekst staat geschreven. Zolang je bestand in gebruik is zal de leerkracht van dienst je verbieden om het bord te wissen en er andere info op te schrijven. Nadat je gegevens deletet krijg je de toestemming van de leerkracht om nieuwe informatie op het bord te schrijven. Zolang dat niet gebeurt, blijft de oude informatie echter op het bord staan en zo is het ook met een harde schijf.

Er bestaan heel wat tooltjes om ‘verwijderde’ data terug op te roepen, want zolang de ruimte op de harde schijf niet wordt overschreven blijven de gegevens bestaan: ze verschijnen gewoon niet meer in Verkenner.

DeleteOnClick voegt een extra optie toe aan het rechtermuisklikmenu: Securely Delete. Wanneer je daarmee een bestand verwijdert, worden de gegevens meteen ook overschreven. Van de originele data blijft dus niets meer over.

Rechtsklikken
Na de installatie van DeleteOnClick nestelt de nieuwe functie zich mooi in het rechterklikmenu, meer hoef je niet te doen. Er zijn geen instellingen om aan te sleutelen. Wanneer je Securely Delete kiest, krijg je eerst nog een dialoogvenster voorgeschoteld waarin je je keuze moet bevestigen. Geen overbodige luxe: een veilig verwijderd bestand is immers definitief kwijt.

Met geen software ter wereld kan je het gewiste bestand terugvinden, dus het is geen goed idee om DeleteOnClick voor alle verwijderopdrachten te gebruiken. Enkel bij gevoelige informatie biedt de tool een meerwaarde. Liggen de gegevens minder gevoelig, dan kan het vangnet van de prullenbak misschien wel van pas komen.