De WWDC-conferentie van Apple was de ideale gelegenheid om de wereld te laten kennismaken met enkele nieuwe nieuwigheden voor de iPad, Apple Pay, iOS 9 en de nieuwste update van Mac OS X: El Capitan. In navolging van Tom Waes wagen wij ons ook een keer aan de bekende bergwand in het Yosemite National Park. Het eerste dat opvalt, is dat Apple de lijn van Yosemite volledig doortrekt: verwacht geen grote veranderingen op het gebied van design. Het doel van deze update is het stroomlijnen en verfijnen van wat reeds aan boord was. De nieuwe toevoegingen zijn overigens nooit volledig nieuw en hebben soms al eens kunnen proefdraaien op andere besturingssystemen.

Hou je desktop op orde

Sinds 2011 geeft Mac zijn gebruikers een handige tool om een onoverzichtelijk scherm te vermijden met Mission Control. Een druk op de knop en je krijgt alle programma’s en tabbladen te zien die momenteel openstaan. El Capitan voegt hier niets nieuws aan toe, maar verfijnt eerder de manier waarop je alles te zien krijgt.

Mission Control EC

Terwijl je nu alle tabbladen te zien krijgt in een soort overlapping per programma, zal dit met de update overzichtelijker worden doordat elk tabblad apart te zien zal zijn. Het wordt ook makkelijker om je Spaces te beheren en een tabblad te vergroten naar je volledige scherm. Apple speelt ook leentjebuur met Windows: in El Capitan wordt het eindelijk mogelijk om twee programma’s naast elkaar te zetten zonder dat er grote sleep- en aanpassingswerken bij te pas komen.

Wanneer je de groene ‘full-screen’ knop in de linkerbovenhoek ingedrukt houdt, kan je het venster verslepen naar de zijkant van je scherm, waarna het automatisch naar dat deel van je scherm ‘snapt’. Aan de andere kant van je scherm kan je dan hetzelfde doen, waardoor je met twee programma’s tegelijkertijd in full-screen modus kan werken. Dit scherm fungeert dan als een Space. Als je de ene app liever iets groter hebt dan de andere, is het mogelijk om de scheidingslijn tussen de twee apps te verschuiven naar je eigen voorkeur.

Split apps EC

Spotlight search wordt slimmer

In de huidige versie van OS X kan je met Spotlight al zoeken naar bestanden op je harde schijf en het internet afspeuren. Met El Capitan komen daar de aandelenbeurs, het weer, sport, webvideo’s en het openbaar vervoer bij. Ben je benieuwd naar de Game of Thrones musical van Coldplay, dan kan je Spotlight op verkenning sturen met een eenvoudige zoekopdracht: “Game of Thrones musical Chris Martin”. Je krijgt dan een aantal zoekresultaten zonder dat je het Spotlightvenster verlaat.

Spotlight EC

Het leuke aan deze update is dat je best informeel kan zijn in je zoekopdrachten. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar "GarageBand project waar ik vorige maandag aan gewerkt heb". Zonder verpinken krijg je dan uitsluitend resultaten die voldoen aan je zoekopdracht.

Verbeteringen aan standaardapps

Apple wil graag dat je zijn programma's gebruikt. Om dit voor elkaar te krijgen, spenderen ze dan ook veel tijd en moeite aan hun eigen basisapps. In El Capitan worden deze nog aantrekkelijker gemaakt met enkele leuke toevoegingen. De grootste veranderingen vinden we bij Notes. De eenvoud van het programma was sinds zijn verschijning de grootste troef. Nu heeft Apple er toch voor gekozen om het programma wat extra functionaliteit te bezorgen. Zo wordt het mogelijk om je tekst te voorzien van uitgebreide opmaak en kan je lijstjes opstellen die je bovendien kan voorzien van een vakje om af te vinken. Handig voor to do-lijstjes of boodschappenlijstjes. Je zal ook foto's, video's, links en pdf-bestanden kunnen invoegen door ze naar Notes te verslepen.

Notes EC

Safari was al een meer dan degelijke browser en met de nieuwste update wordt die voor OS X gebruikers nog aantrekkelijker. Zo kan je nu een webpagina 'Pinnen' waardoor je bovenaan je browser een klein icoontje ziet verschijnen dat als snelkoppeling fungeert. Een broodnodige toevoeging dus, maar weerom eentje die de gebruiker een déjà vu geeft: Firefox doet dit bijvoorbeeld al jaren.

Safari EC

Ben je ooit verschoten van een geluid dat plotseling begint te spelen, maar had je geen idee van waar het kwam? Ook daar kan Safari je nu bij helpen. Als je verschillende tabbladen open hebt staan, zal Safari je tonen van waar het geluid afkomstig is. Met een klik op het volume-icoon kan je dit tabblad vervolgens het zwijgen opleggen.

Ook Mail krijgt enkele aanpassingen te verwerken. Wanneer je bijvoorbeeld een uitnodiging krijgt voor een feestje, zal de app dit tijdstip automatisch bezet houden in je agenda. Dankzij een andere toevoeging zullen gebruikers met een trackpad sneller door hun berichten kunnen gaan: als je met twee vingers over een bericht veegt, kan je dat snel klasseren of verwijderen.

Mail EC

Hoewel de Photos-app pas enkele weken geleden verscheen, krijgt ook dit programma al enkele nieuwigheden mee in El Capitan. Gebruikers die zich intensief bezighouden met deze app krijgen immers de mogelijkheid om foto-effecten van externe programma’s in te voeren in Photos. Je zal met andere woorden je favoriete filters en apps kunnen combineren in één programma.

Het openbaar vervoer op dankzij Apple Maps

Voor stadsmensen bevatte Apple Maps één grote lacune: terwijl Google Maps je reeds feilloos de weg wees via het dichtstbijzijnde trein-, tram-, of busstation, kon de variant van Apple je hier niet bij helpen. Dit probleem is nu aangepakt. Je geeft simpelweg je bestemming in, je kiest voor openbaar vervoer en je bent vertrokken. De app geeft je de verschillende mogelijkheden (trein, tram of bus) en hoe lang je over elk traject zou doen. Ben je op zoek naar het uurrooster voor een bepaald station, dan klik je gewoon op het desbetreffende icoontje, waarna je elke lijn te zien krijgt die daar passeert. Bovendien krijg je dan te zien waar de in- en uitgangen zich bevinden, zodat je makkelijk kan afspreken met ouders, vrienden, of een andere taxidienst.

Maps EC

Voorlopige conclusie

Elke nieuwe versie van een besturingssysteem komt met zijn kinderziektes. Met El Capitan komt Apple echter steeds dichter bij het optimale OS X. Het betreft uiteraard geen nieuw systeem aangezien Apple zich lijkt te richten op verdere verfijning. Het is niet ondenkbaar dat er nog meer nieuwe functies worden toegevoegd, maar erg waarschijnlijk lijkt dit niet. Datgene dat nu al aanwezig is, betekent zonder meer een meerwaarde. El Capitan verschijnt in de herfst als een gratis update voor iedere OS X gebruiker.