Ook pc's hebben al eens een grondige schoonmaak nodig, en aan het einde van zo'n opruimsessie kan je afsluiten met TuneUp. De software belooft extra ruimte vrij te maken op je schijf door overbodige rommel te verwijderen, en zou je computer ook sneller maken door onder meer je opstartprocedure te stroomlijnen.

STAP 1 / Opruimhulp in huis halen

Je vindt de gratis oefenversie van AVG Tune-up op www.avg.com/nl-nl/avg-pctuneup. Er is een pc-versie en eentje voor je iPhone. Ik haal die voor pc binnen. Open het exe-bestandje en vink alledrie de vakjes aan, zeker als je wat extra controle wilt over wat er waar geïnstalleerd wordt. Als je AVG vervolgens zijn gangen laat gaan, installeert hij een pak icoontjes en contextmenu’s. De ene is daarbij al handiger dan de andere, dus maak zelf uit welke je wilt gebruiken.

[download_file]

 

STAP 2 / Analyseren

Eens alles voltooid is, kan je beginnen analyseren. Ik klik op de grote knop Nu de analyse starten en AVG gaat onder meer kijken in mijn register, zoekt rommel in de browser en plant een defragmentatie van mijn schijf. De uiteindelijke keuze over wat er allemaal wordt verwijderd, blijft uiteraard wel bij jou liggen. AVG heeft bijvoorbeeld twee aanbevelingen voor mijn systeemstart. Klik ik op de rode link, kan ik kiezen welke daarvan wordt uitgevoerd. AVG TuneUp lijst onder meer lijnen op uit je register die naar lang verwijderde programma’s verwijzen en zoekt automatisch aangemaakte koppelingen uit. Ben je tevreden met de analyse, dan kan je op Onderhoud uitvoeren klikken om alles te laten opruimen.

 

STAP 3 / Extra’s

Je kan nu nog naar het Dashboard gaan om je instellingen juist te zetten. Zelf vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om in te geven hoe vaak AVG TuneUp automatisch je computer analyseert, kwestie van zeker met rust te worden gelaten in het midden van een game. Het Dashboard geeft je ook aanbevelingen om hier en daar nog een instelling op je pc aan te passen. Je zal snel merken dat er veel meer functies in het Dashboard zitten dan ik hier kan uitleggen, dus je gaat er best zelf even doorheen. Veel daarvan zijn trouwens opties die al ergens in de catacomben van Windows zitten: lopende programma’s uitschakelen, software verwijderen, autostartprogramma’s uitschakelen enzovoort. Alleen zitten ze hier in één handig overzicht.