Soms wil je een bestand of map hernoemen, verplaatsen of verwijderen, maar houdt Windows je tegen omdat het zogezegd in gebruik is. Met TakeOwnerShip Pro neem je de teugels weer in handen. De interface van het programma is erg eenvoudig: een simpel venster waar je bestanden of mappen naartoe kan slepen. Heb je iets tegen slepen, dan kan je ook op zoek gaan naar de vervelende bestanden of mappen met de knop 'Add'. Wil je alle onderliggende mappen en bestanden ook loswrikken, zet dan een vinkje bij 'Include subfolders and files'.

?takownership-pro

Staat alles in de lijst? Dan zet je TakeOwnerShip Pro aan het werk met een druk op de knop 'Take Ownership'. Het programma begint geruisloos te ratelen, en even later zie je naast de naam van de gekozen mappen en/of bestanden 'Done' staan in de kolom 'Progress'. Nu zal je die items wel kunnen hernoemen, verwijderen, of wat je er ook mee van plan was. Om de lijst weer leeg te maken druk je op 'Clear', waarna je het programma sluit met 'Exit'. Heb je maar één bestand of map om te ontgrendelen, dan hoef je zelfs niet langs de interface te passeren.

De installatiewizard heeft namelijk een handige optie in je rechtermuismenu geïnstalleerd. Het enige wat je moet doen is met je rechtermuisknop op het bestand of de map klikken en kiezen voor TakeOwnerShip Pro. Het gebruikersaccountbeheer van Windows zal nog even jouw bevestiging willen op de vraag of TakeOwnerShip Pro wijzigingen aan je computer mag aanbrengen. Even later verschijnt dan een pop-up met de boodschap 'The operation of taking ownership has completed succesfully!'.