Windows heeft een paar makkelijke mogelijkheden aan boord om je scherm overzichtelijk in te delen. Combineer een druk op de Windows-toets bijvoorbeeld met een druk op het pijltje naar links of rechts, om het geopende venster respectievelijk de linkerhelft of rechterhelft van het scherm te laten innemen. Leuk, maar beperkt. Met TaskSpace kan je zelf een aantal geopende programma’s bij elkaar schikken, en bovendien meerdere vensterschikkingen in tabs organiseren.

Je kan TaskSpace gratis downloaden onderaan dit artikel of op www.task-space.com. Het installatiebestand is niet meer dan een zelfuitpakkende zip, dus je kan het zetten waar je wilt. Zorg alleen dat je zowel TaskSpace.exe als TaskSpaceHookDll.dll in dezelfde map zet.

[download_file]

Een dubbelklik op TaskSpace.exe opent een leeg venster met de niet mis te verstane boodschap Drop apps here. Het enige wat je dus moet doen, is openstaande programmavensters in het venster van TaskSpace slepen. Laat los zodra er een blauw randje rond het venster verschijnt en voilà: het programma zit nu in TaskSpace. Je maximaliseert het venster van TaskSpace best, om al je schermruimte te benutten. Als het venster te klein is, zullen kleinere programma’s (zoals het rekenmachine bijvoorbeeld) achter de grotere verborgen blijven zitten.

Wanneer je alle programma’s in een TaskSpace-venster hebt gegooid, kan je ze gaan rangschikken tot de puzzel perfect past. Dat is soms even zoeken, en bij mij gebeurde het af en toe dat er eens een venstertje versprong bij het verslepen van een ander venster. Wanneer jij dit leest, is die bug hopelijk al opgelost. Wanneer je TaskSpace sluit, komen de programma’s weer afzonderlijk in de Start-balk terecht.

Je kan meerdere TaskSpaces in tabbladen stoppen, bijvoorbeeld eentje met een Excel-blad en een rekenmachine, en een ander met je mailprogramma en Facebook. Als je al een TaskSpace hebt aangemaakt, klik je met je rechtermuisknop op het blauwe map-icoon in het systeemvak en kies je New TaskSpace… Vul de nieuwe TaskSpace en sleep hem vervolgens naar de eerste, net zoals je met een gewoon programmavenster zou doen. Nu krijg je twee tabs bovenaan het venster en kan je wisselen tussen de verschillende TaskSpaces. Elke TaskSpace krijgt automatisch de naam van het eerste programma dat je er aan toevoegt. Wil je die naam veranderen, dan dubbelklik je op het tabblad en geef je de nieuwe naam in.

Er zitten nog een paar functies verborgen in een rechtermuismenu. Wil je bijvoorbeeld niet meer werken met tabs, dan klik je met je rechtermuisknop bovenaan het vensterkader (bijvoorbeeld naast het knopje met de platte streep) en klik je op Detach TaskSpace. Nu heb je weer twee aparte vensters. In datzelfde menu zie je bij Window Position Always On Top staan. Als je daar op klikt, zal de huidige TaskSpace altijd zichtbaar blijven. De optie Always On Desktop vind ik handiger: dat is vergelijkbaar met Always On Top, met het verschil dat het enkel voor je bureaublad geldt. Ga je met andere woorden naar je bureaublad, dan al je daar altijd de geopende TaskSpace aantreffen. Andere vensters kunnen de TaskSpace nu echter wel bedekken. Met de toetsencombinatie Windows + D, die je normaal gezien gewoon naar je bureaublad brengt, haal je dus meteen je TaskSpace tevoorschijn. In dit geval heb je wel geen knop meer op de Start-balk.